Hrvatski Fokus
Aktualno

Pjesnikinji Malkici Dugeč sretan 85. rođendan

Koja je 1967. javno izrazila potporu svim zahtjevima “Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnoga jezika”

 

Sretan rođendan Malkici Dugeč, već u ranoj mladosti počela je objavljivati svoje pjesme u raznim časopisima, 1960. godine tiskan je njezin pjesnički prvijenac „Crveni biseri“ a do danas objavila preko trideset knjiga.

Sretan rođendan hrabroj profesorici hrvatskoga jezika Malkici Dugeč, koja je 1967. javno izrazila potporu svim zahtjevima „Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnoga jezika“, zbog čega je doživjela osobne napadaje direktora i članova Nastavničkog vijeća „svoje“ gimnazije u Donjem Miholjcu.1

Sretan rođendan Malkici Dugeč, neumornoj kulturnoj djelatnici, početkom sedamdesetih prošloga stoljeća sudjelovala u općehrvatskom pokretu – Hrvatsko proljeće i zajedno sa svojim suprugom Božom Dugeč po cijeloj Slavoniji osnivala ogranke Matice hrvatske.

Sretan rođendan nekadašnjoj emigrantici Malkici Dugeč, svoju neizmjernu ljubav prema domovini Hrvatskoj platila je životnim izgnanstvom, egzil je postao njezina sudbina. Ni u tuđini ona ne prestaje sanjati svoju Hrvatsku i o njoj pjesme pjevati. U svim „bezdomovinskim“ godinama sudjelovala u kulturnom i političkom radu hrvatske emigracije.

Sretan rođendan Malkici Dugeč, dobitnici brojnih nagrada, od 1991. počinje surađivati u mnogim domovinskim časopisima a svoje pjesme i knjige objavljivati u slobodnoj Republici Hrvatskoj. Dodijeljene su joj brojne nagrade, među inima i prestižna književna nagrada Društva hrvatskih književnika “Fra Lucijan Kordić” (2014.) kao prvoj ženi iz hrvatske kulturne emigracije.

Sretan rođendan zaljubljenici u hrvatski jezik Malkici Dugeč, koja je „svojim radom stekla visoki ugled kao pjesnikinja, ali i kao predana radnica u borbi za čuvanje hrvatskog jezika i nacionalnog identiteta“.2 Ona je „promicateljica, njegovateljica i čuvarica hrvatske materinje riječi u tuđini“.3

Sretan rođendan praktičnoj vjernici Malkici Dugeč, njezina pjesnička riječ prožeta je kršćanskim duhom, zrači religioznom dimenzijom života i naglašava potrebu da se i danas čuje glas vjere. „Svoju ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskome u mnogim je svojim pjesmama utkala u molitve i povezala, obgrlila, splela s duhovnim nitima, budući da su uz domovinske teme i motive, upravo duhovnost, vjera, molitva, kršćanske misli i poruke vrlo naglašeni u njezinoj poeziji“.4

Sretan rođendan Malkici Dugeč, najznačajnijoj suvremenoj hrvatskoj živućoj pjesnikinji!

Sretan Ti rođendan draga i poštovana Malkice, neka Te dragi Bog još puno godina poživi zdravu i veselu!

Izvori:

1 https://hr.wikipedia.org/wiki/Malkica_Dugeč, pristupljeno 10. svibnja 2021.

2 Vidmarović, Đuro: Malkica Dugeč dobitnica nagrade „Fra Lucijan Kordić“, http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/dvidmarovic/18908-malkica-dugec-dobitnica-nagrade-fra-lucijankordic.html, Objavljeno 11. studenog 2014., pristupljeno 14. svibnja 2021.

3 Prof. Lucija Šarčević u Predgovoru knjige Malkica Dugeč, Slobodna misao, Zagreb 2019. str. 10.

4 Milan Bošnjak, Književne prakse hrvatskih pisaca u Njemačkoj 1990. – 2013. Doktorski rad, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Zagreb, 2019. str.24.

Mijo Arapović

Povezane objave

Gospodine Bačiću, znate li koliko ima Krstina u Srijemu, Beogradu i južnoj Srbiji…?

HF

Natječaj Gradske knjižnice Kaštela

HF

Majci Božjoj Bistričkoj

hrvatski-fokus

Umro je Milan Bandić, prijatelj BiH i “malih” ljudi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više