Hrvatski Fokus
Znanost

Robert Ludlum i SARS

U romanu otprije 21 godine spomenuta je bolest nazvana “akutni respiratorni distres sindrom”

 

Robert Ludlum (New York, 25. svibnja, 1927. – Naples, Florida, 12. ožujka 2001.), bio je američki autor 25 trilera. Postoji više od 290 milijuna primjeraka njegovih tiskanih knjiga, a prevedene su na 32 jezika. Ludlum je objavljivao knjige i pod pseudonimom Jonathan Ryder i Michael Shepherd. Na osnovi mnogih Ludlumovih romana snimljeni su u filmovi i mini-serije, uključujući Ostermanov vikend, Holcroftovu pogodbu, Straža Apokalipse, Bourneov identitet, Bourneovu nadmoć i Bourneov ultimatum. Smatra se da je i knjiga i mini-serija Covert One, The Hades Factor urađena na osnovi Ludlumovih neobjavljenih zabilješki. Bourneovi filmovi s Mattom Damonom u glavnoj ulozi bili su komercijalno vrlo uspješni, iako se pojedini izvaci ili rečenice značajno razlikuju od izvorna materijala.

Eksplozivni akcijski triler sa sjajnim Mattom Damonom i Frankom Potenteom, utemeljen na jednom od najuspješnijih romana svih vremena proslavljenog Roberta Ludluma.
Spašen, ali s dva metka u leđima, Jason Bourne (Matt Damon) potpuno je izgubio pamćenje. Pronašla ga je posada talijanskog ribarskog broda te ga spasila od utapanja. Bourne pati od amnezije. Ne sjeća se ničega i nikoga iz svoje prošlosti, no uviđa kako posjeduje iznimne talente u borilačkim vještinama, pregovaranju i samoobrani koji će mu pomoći. Uskoro mu postaje kristalno jasno da čim prije mora otkriti tko je ukoliko želi spasiti svoj život. Konstantno proganjan od različitih ubojica, u neprestanoj utrci s vremenom, Bourneu pomaže Marie (Franka Potente) s kojom se na putu zbližava. Film snimljen 2002. godine.

U romanu koji su zajedno napisali Robert Ludlum i Gayle Lynds 2000. godine spomenuta je bolest nazvana „akutni respiratorni distres sindrom“ (ARDS) u knjizi pod nazivom Hadesov faktor – dobre tri godine prije izbijanja epidemije ozbiljnog akutnog respiratornog sindroma (SARS) prvo u Kini, a zatim se proširio globalno. „Beskućnik u Bostonu, vojni major u Kaliforniji i tinejdžerica u Atlanti umiru iznenada i bolno, svaki od njih žrtva nepoznatog virusa sudnjeg dana. Tri dana tim znanstvenika u laboratoriju američke vlade mahnito pokušava otkriti tajnu virusa…”, stajalo je na stražnjem omotu romana. Sablasno, simptomi ARDS-a i SARS-a – a također zapravo vrijede i za Covid-19 – bili su slični: prehlada, kašalj, vrućica i respiratorni problemi. Godine 2006. roman je adaptiran za televizijski triler u kojem glume Stephen Dorff i Mira Sorvino, pod naslovom „Prikriveni faktor – faktor Hada. Slučajno ili ne!? (v.h.)

Povezane objave

Trideset godina poslije – Osvajanje jezika (1)

HF

Utemeljitelj prvoga i jedinog privatnog Javnog kemičko-analitičkog zavoda

HF

Remek-djelo osmanske arhitekture u Hrvatskoj

HF

“Odziv zagrebačke klime na globalno zatopljenje i urbanizaciju”

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više