Hrvatski Fokus
Gledišta

Neprofesionalno, bezosjećajno i nehumano

U našem zdravstvu uslugu dobivaju samo oni koji nikada nisu željeli hrvatsku državu

 

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ANDREJU PLENKOVIĆU I MINISTRU ZDRAVSTVA VILIJU BEROŠU

Danas sam se vratio iz bolnice Merkur, gdje su mi u zadnji tren operirane srčane žile. Moram obaviti još jednu operaciju za šest tjedana. U bolnicu Merkur sam došao s preživljenim srčanim udarom i teškom upalom. U prošlu sam srijedu u HITNOJ u KBC-a Zagreb čekao više od pet sati i gušio sam se, bio sam suočen sa smrću. Nakon 5 sati morao sam se poslužiti nedozvoljenim ulaskom u prostor gdje se nalazi liječnici, tražeći spas od smrti. Pokazalo se da uopće nisam bio registriran kao HITNI pacijent, premda sam se na dolasku u HITNU u KBC-u Zagrebu odmah prijavio. Potom sam čekao još jedan sat na pregled, kad sam već polako padao u nesvjest. Noć sam proveo u izolaciji zbog testiranja na COVID-19. Sljedećeg dana u 11 sati ujutro rečeno mi je da ću biti prebačen na Odjel 1 na Kardiologiji. Nažalost, šefica Odjela profesorica J. Šeparović se ponašala izuzetno agresivno, neprofesionalno, bezosjećajno i nehumano. Tehničaru koji me je u kolicima dovezao na Odjel vrlo oštro i agresivno je rekla neka me vozi kud god hoće, ali ona me ne će primiti, iako je dr. A. Keranović iz HITNE ranije dogovorio s tim Odjelom da me prime. Zbog tada sve veće nesvjestice i vrtoglavice nisam mogao više izdržati nego sam otišao kod šefa Klinike za bolesti srca i krvnih žila, akademika Davora Miličića, koji je ranije bio moj kardiolog i vrlo ga oštro kritizirao zbog takvog tretmana koji sam doživio. Napomena, po dolasku u HITNU nisam se koristio brojnim vezama koje sam imao u sustavu zdravstva (kao što je to običaj u Hrvatskoj) – Andrija Hebrang, Milan Kujundžić, Davor Miličić, Željko Reiner… Zadnja dvojica rade u KBC-u Zagreb.

Nakon razgovora s akademikom Miličićem, uzeo sam svoje stvari i u pidžami izašao iz bolnice i na ulicu. U tom sam trenutku želio umrijeti, jer se pokazalo da mi koji smo stvarali hrvatsku državu danas imam manje pravo na život i liječenje od onh koji mrze Hrvatsku i koji žele srušiti današnju samostalnu hrvatsku državu. Nakon dva sata sjedenja u parku ispred bolnice otišao sam kući i zaključao se, a telefon sam isključio. Bio sam u strašnim bolovima. Uzeo sam dvije jake tablete za smirivanje od kojih sam zaspao, a nadao sam se da se ne ću probuditi tj. da će me srčani udar dokrajčiti. Sutradan je gotovo nasilno u moj stan došla moja pokćerka i uvjerila me da ipak odem u bolnicu Merkur gdje mi je dogovorila prijam. Samo zahvaljujći njoj, odlučio sam otići u bolnicu, gdje su me primili profesionalno i djelomično mi spasili život.

U iduća dva mjeseca imam 12 dogovorenih termina za druge bolesti (melanom – rak kože, bolest leša i nogu, upalu prostate i mjehura itd…). Ovo sam odlučio napisati samo zato što sam kod kuće vidio na HTV-u da se u Hrvatskom saboru raspravlja o ostavci ministra zdravstva Vilija Beroša. Bio sam zgrožen lažima predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, ministra Beroša i potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera. U odgovoru na pitanja i komentare oporbenih zastupnika, Plenković i oni su izjavili tolike laži i besmislice, koje su bez premca u politici demokratskih zemalja u svijetu.

Dragi prijatelji i prijateljice, moje zdravlje je i dalje ugroženo. Jedna druga srčana žila je začepljena preko 95 %. Ne znam zašto to nije riješeno. Sada imam 7 stentova, a uskoro ću dobiti i 8. Nakon ovog izvješća, koje sam Vam bio dužan podnijeti, neko vrijeme me ne će biti na facebooku. Jednostavno, ili ću se odmoriti, ili ću umrijeti.

P.S. U KBC-u Zagreb moja pokojna supruga Janja Ninić Babić, bojnica Hrvatske vojske i dragovoljka Domovinskog rata od 1990.  godine 2015. nije mogla dobiti, u  bilo kojoj bolnici u Zagrebu, potreban lijek za kemoterapiju, a u Rijeci ga je dobila tri mjeseca kasnije, kad je već bila praktički mrtva.

Antun Babić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ne radi, a prima plaću

HF

HRT krši propise

HF

Putin spašava Europsku uniju

HF

Stierovu ideju predložio sam 30. rujna 2014.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više