Hrvatski Fokus
Kultura

Magični kolori Josipa Pine Trostmanna

Umjetnik zaranja u duboke prepletene slojeve vremena i uočljive tragove postojanja

 

Akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Pino Trostmann, iznimno ugledan suvremeni likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa, niza ciklusa ulja na platnu izuzetnog kolorizma, kontinuirani stvaralac, zaljubljenik u slikarstvo, beskrajno odan motivu Grada s kojim se neprekidno druži od samih početaka svoga predanog rada. Slikajući često dubrovačke motive, pojedine fragmente arhitekture, skrivenih, zasjenjenih vrtova, more koje okružuje kamene zidove i kule, priobalje, stare kuće koje su preživjele i dobro i zlo proteklih stoljeća, znajući i poznavajući prostor u kome živi i u kojem najradije stvara, umjetnik zaranja u duboke prepletene slojeve vremena i uočljive tragove postojanja, sve zakriljeno tišinom, tek lahor vjetra koji prolazi kroz grane, glas udaljene ptice, toplina, mir, osjećaj spokoja ili strepnje.

Trostmann stvara nizove ulja na platnu, bilježeći trenutke susreta, prožimanja snažnog, strastvenog kolora i svjetlosti, koja nezaustavljivo klizi, točkasto, u ovalima svjetline, u rasprostrtim prugama. Slikar bilježi taj kratkotrajni, svečani, dostojanstveni trenutak utihe između cvijeća i drveća, osvijetljenih zidova, stalno promjenljivog balansa u odmjeravanju boja i svjetla, odražavajući u trajno izmjenjivim sjenama. Ciklus ulja na platnu, različitih formata i eruptivnog kolora,broji niz izvrsnih kompozicija i iskrenih posveta umjetnika svome Gradu. Opus Josipa Pina Trostmanna u samom je vrhu aktualne domaće likovne produkcije, opus vrlo samosvojan, skladan i zaseban.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zaustavi se, čovječe

hrvatski-fokus

Izložba slika iz ciklusa Cvijeće u plavoj vazi Ljubomira Radovančevića

hrvatski-fokus

Egzistencijalni perfomans je vrsta autoportreta, dnevnika

hrvatski-fokus

Vučedolske golubice let

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više