Hrvatski Fokus
Kultura

Od zelenog čovjeka do portreta i kolaža

Trovrsno viđenje, na papiru, u akvarelu i kolažu

 

Londonski atelijer akademskog slikara Duška Šibla, unatoč svim životnim restrikcijama i raznovrsnim nedaćama, jednostavno potiče autora na svakodnevni rad, na kontinuirano suočavanje s bjelinom papira i platna. Šibl niže nizove kolaža, akvarela, jedan za drugim, slažući ih u cikluse, obilježene zajedničkim motivom ili temama ili tehnikama. Ponekad iskoči pojedini dio opusa, istakne se svojom jedinstvenom osobitosti, ukaže na vlastiti značaj, na posebnost. Najprije govorimo o autoportretu u kolažu, za koji autor drži da je rezultat svih studija vlastitog lica, lice autora nakon svega. U isto vrijeme izronio je i motiv zelenog čovjeka, inspiriran mitološkim poganskim predkršćanskim likom Green Mana, muškog simbola proljeća, obnove i plodnosti. Posebno mjesto zauzima kolaž dvije figure ispred različito obojanih površina, u čekanju.

O slikanju u Londonu Šibl kaže: “Uglavnom radim s papirom, akvarelom, kistom i škarama, što mi puhne po raspoloženju – to me spašava od brige i depresije zbog ove sada već beskrajne pandemije i svih drastičnih promjena koje je uzrokovala“. Različite likovne teme, raznovrsna promišljanja o sebi, o vlastitom postojanju profilirala su se kroz trovrsno viđenje, na papiru, u akvarelu i kolažu.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dislokacije Milivoja i Veljka Popovića

hrvatski-fokus

KAMENITA VRATA – Zlokobna žena

HF

Budnošću srca

HF

Riječ snom pozlaćena

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više