Hrvatski Fokus
Znanost

Staza željeznog doba Podunavlja

Staza željeznog doba Podunavlja prva certificirana europska kulturna ruta s ishodištem u Hrvatskoj

 

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u petak 28. svibnja 2021. godine održana je konferencija za medije u povodu dodijeljenog certifikata Kulturna ruta vijeća Europe ruti „Staza željeznog doba Podunavlja“. Kulturnoj ruti „Staza željeznog doba Podunavlja“ dodijeljen je certifikat Kulturna ruta Vijeća Europe. Vijeće Europe dodjeljuje certifikate kulturnim rutama od 1987. godine. Certifikat „Kulturna ruta Vijeća Europe“ dokaz je i jamstvo izvrsnosti, a mrežom certificiranih kulturnih ruta koordinira Europski institut za kulturne rute u Luxembourgu pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Za dobivanje certifikata ruta mora zadovoljiti niz kriterija, koji uključuju: znanstveni pristup; promidžbu europskog nasljeđa, unaprjeđenje obrazovanja i kulturnog razvoja mladih, rad na suvremenoj kulturi i umjetnosti, i spoj kulture i turizma.”Danas u Europi postoji 45 certificiranih ruta. U zadnjem ciklusu bilo je trinaest kandidata, a prošlo ih je pet.

„Staza željeznog doba Podunavlja“ je prva certificirana europska kulturna ruta koja ima svoje ishodište u Hrvatskoj, naglasila je Ksenija Keča, vanjska stručnjakinja pri institutu za kulturne rute Vijeća Europe, čestitajući Arheološkom muzeju u Zagrebu na konferenciji za medije održanoj u petak 28. 5. 2021. u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.”Dobivanje certifikata je rezultat velikog truda i kvalitetnog partnerstva. U ruti Staza željeznog doba Podunavlju trenutno postoje 22 službena partnera iz pet podunavskih zemalja: Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske. U partnerstvu se nalaze muzeji, općine, regije, turističke zajednice, mali i srednji poduzetnici. Na ovoj konferenciji za medije također bismo željeli uputiti poziv svima onima koje zanima željezno doba da se pridruže našoj ruti ili se uključe u naše aktivnosti na način koji im najviše odgovara”, rekao je Sanjin Mihelić, predsjednik “Udruge Staza željeznog doba” i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu. Također je najavio izlazak prvog međunarodnog časopisa rute Staza željeznog doba Podunavlja. „Uz očuvanje prirodne i kulturne baštine program kulturne rute Vijeća Europe promiče održivi razvoj, a upravo je održivi razvoj važan u razvoju turizma Republike Hrvatske, te obogaćivanjem kulturne i turističke ponude često otkriva manje poznate destinacije u kojima potiče kulturni, društveni i ekonomski razvoj. Posebna vrijednost ove kulturne rute je da promovira arheološko nasljeđe koje se time stavlja u funkciju razvoja turizma. Sigurni smo da će ovaj hvalevrijedan certifikat uvelike doprinijeti razvoju i jačanju posebnih oblika turizma kontinentalne Hrvatske, što je zapravo i zadaća Ministarstva turizma za naredno razdoblje“, rekla je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i športa.

„Smatram da nam ova potvrda vrijednosti domaće kulturne baštine treba poslužiti kao poticaj za još aktivniji angažman na razvoju kulturnog turizma u Republici Hrvatskoj“, naglasila je Sandra Herman.„Hrvatskom prolazi ukupno 13 europskih kulturnih ruta, a njihova važnost tim je veća što one na kartu Europe stavljaju destinacije koje nisu eksponirane i atraktivne, i vrlo su često u kontinentalnim predjelima, a čijem će razvoju doprinijeti upravo ovakve rute, temeljene na europskim načelima održivosti i razvoja kulturnog turizma.“ rekla je Tatjana Horvatić iz Ministarstva kulture i medija, članica Upravnog odbora EPA-e. 

Anđelka Felja

Povezane objave

‘Ukrajinsko žito’ zapravo je u vlasništvu korporativnih divova SAD-a i EU-a

hrvatski-fokus

Dermatologija treće životne dobi

HF

Osijek može biti onakav kakav jest u duši!

HF

Amerikanizam ili neuspjeh

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više