Hrvatski Fokus
Kultura

Predstavljena knjiga Đurđice Gatjal “Krila i okove”

Kad obitelj daje krila i okovi padaju…

 

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi. Promociju je vodila Andrea Divić,  urednica i recenzentica knjige. Ona je naglasila kako se nakon prve knjige proze,  Đurđica Gatjal okušala kroz zbirku pjesama. Njene pjesme su životno  poticajne, a kroz njih odiše negdašnji učiteljski poziv. No Život kao učitelj našao je mjesto u pjesmama.

 Autorica je kazala kako je trideset i jednu godinu bila nastavnica u Požegi, pa se okrenula spisateljstvu i vodi jedan projekt o roditeljstvu. S poezijom koja je lijek i iscjeljenje, autorica druguje od mladosti. Kazala je kako su joj roditelji uz molitvu unijeli radost životu i tu radost i danas pokazuje kroz svoje pjesme. Poezija je odgovor životnim teškoćama i sabor emocija. No, poezija je slabo zastupljena u školstvu, ali je djeca vole. Poezija je čežnja duše za višim.

 Kako je kazala Đurđica Gatjal  majka troje odrasle djece, koja su sa suprugom bili na promociji, to je njena ekipa za potporu, oni joj daju krila, a tako padaju i okovi. Tena, Denis i Josip su ilustrirali knjigu, zajedno sa učenicima Osnovne škole Dobrica Cesarić iz Požege. Uz to knjigu su grafički uredili i glazbeno vodili i obogatili promociju.  Promocija je bila na blagdan Presvetog srca Isusova. Još da dodamo kako je autorica knjige simpatizerica Posavskog književnog kruga, iako je iz Požege. Ona pokazuje kako  padaju i granice hrvatskih regija, jer je poezija iznad svega, te i iznad svih granica.

Boris Ćavar

Povezane objave

Najčešće sam radio Krista na križu

HF

Novi program Doma mladih u Splitu

hrvatski-fokus

Kako je govorio Kurosawa

HF

Izbor od petnaest Meštrovićevih portreta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više