Hrvatski Fokus
Kolumne

Zašto Plenkovićeve najpovjerljivije osobe nisu članovi HDZ-a?

Ne mislite li da Goran Jutriša radi za plaću od 13 tisuća kuna!?

 

Plenkovićev status je uveliko uzdrman, ključne poslove prepušta ljudima u koje ima povjerenje, a njih je sve manje. U inozemstvu, ali i Bruxellesu sve više nije dobrodošao. U Hrvatskoj nezadovoljstvo građana ide k vrhuncu, a tenzije i očekivanja rastu. Kako sam prije nekoliko dana pisao o Plenkovićevoj družini u Vladi RH dobio sam niz interesantnih poruka od kojih ću vam jednu predstaviti. Spominju se Margareta Mađerić, Nikola Mažar, ali najviše se spominje Goran Jutriša i o njemu je najviše informacija.

Jutriša je pravnik, službeno obnaša dužnost zamjenika glavne tajnice Vlade RH, titula daje naslutiti da se radi o sporednom administrativnom djelatniku, njegov položaj po informacijama nikako nije sporedan. Školovao se u Bostonu, gdje je magistrirao pravo i diplomaciju na The Fletcher School of Law and Diplomacy. Njegovo međunarodno iskustvo; bio je član Europskoga parlamenta mladih, bio je predstavnik zagrebačkoga Pravnoga fakulteta u hrvatskom pravnom timu na Haaškom sudu u slučaju primjene konvencije o kažnjavanju genocida. Bio je vježbenik u bostonskom odvjetničkom uredu, pravne savjete je davao savjetnicima u sporu Hrvatske i Slovenije. Arbitražom se bavio i na sudu u Ženevi koja doduše nije bila povoljna za RH.

Plenković je Jutrišu prvi puta ozbiljnije predstavio u javnosti nakon srpanjskih parlamentarnih izbora, upravo je u njegovom društvu otišao predsjedniku RH Zoranu Milanoviću kako bi mu pokazao da ima dovoljno potpisa za sastavljanje Vlade. Iako je vrlo blizak s Plenkovićem, Jutriša nije član HDZ-a a s obzirom na obrazovanje moglo bi se reći kako su njegova primanja na aktualnoj poziciji skromna, naime prema imovinskoj kratici ima plaću nešto više od 13 tisuća kuna neto (očito jaki patriot kao i Planeković.

Da mu Plenković doista vjeruje potvrđuje to što je u rujnu prošle godine upravo njemu odobrio pristup tajnom dokumentu koji bi trebao odrediti budućnost INA-e, riječ je o izvještaju konzultantske kuće Lazard koja je analizirala poslovanje te kompanije a koja je koncem prošlog ljeta dostavljena Vladi RH. Pristup tim tajnim dokumentima uz Plenkovića imaju samo Jutriša i ministar Tomislav Ćorić, sto je za Ćorića u neku ruku ranjivo jer to pripada njegovom resoru koji se bavi tematikom vezanom uz otkup INA-e – dionica INA-e od mađarskog MOL-a.

Danas uz Tomislava Ćorića očito najveće povjerenje u RH imaju dvojica ljudi koji nisu članovi HDZ-a – Zdravko Marić i Goran Jutriša. Kada sve ovo izanaliziramo postavljam si dva pitanja:

  1. Kako tako mladi čovjek na početku svoje karijere može si dopustiti suradnju u timu koji provodi protupravne radnje, ukida vladavinu prava i provodi autokraciju?
  2. Je li stvarno osoba profila Gorana Jutriše, koji je već toliko postigao, može godinama primati naknadu od 13 tisuća kuna neto ili iza toga postoji nešto drugo?

Ivica Todorić

Povezane objave

Hrvatska diplomacija na krivim nogama

hrvatski-fokus

Plenković ugrozio nacionalnu sigurnost Hrvatske

hrvatski-fokus

Lutanja po bespućima hrvatske političke zbilje (3)

HF

Plenkoviću, čuvaj se ruske ruke!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više