Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Michael Keen i Joel Slemrod predstavili svoju knjigu o porezima

Prezentirani su primjeri iz stare Grčke i Rima, srednjovjekovlja do današnjih dana i recentnijih zbivanja ističući primjere dobre i loše prakse

 

Institut za javne financije je 28. lipnja 2021. organizirao virtualnu prezentaciju knjige “Rebellion, Rascals, and Revenue: Tax Follies and Wisdom through the Ages”. Knjigu su predstavili sami autori, Michael Keen i Joel Slemrod, nakon čega je uslijedila rasprava.

Michael Keen zamjenik je ravnatelja Odjela za fiskalne poslove Međunarodnog monetarnog fonda. Joel Slemrod profesor je ekonomije na Sveučilištu Michigan. Oboje su nagrađeni medaljom “Daniel M. Holland” Nacionalnog poreznog udruženja za istaknuti životni doprinos proučavanju i praksi javnih financija i bivši su predsjednici Međunarodnog instituta za javne financije.

Autori su iznijeli bitne zaključke knjige i predstavili zanimljive primjere oporezivanja u različitim zemljama u različitim vremenskim periodima. Posebice su naglasili značaj upoznavanja s posljedicama odluka o tome koga i kako oporezivati, te kako ljude potaknuti da plaćaju porez, a sve s ciljem da se na osnovu iskustva iz prošlosti donose bolje odluke u budućnosti. Prezentirani su tako primjeri iz stare Grčke i Rima, srednjovjekovlja do današnjih dana i recentnijih zbivanja ističući primjere dobre i loše prakse. Sudionici su imali priliku dobiti uvid u bizarne, a ponekad i jezive poreze koji su se primjenjivali, ali i vidjeti da su utaje poreza postojale oduvijek, kao i klasni problem oporezivanja, te da se mogu povući paralele iz prošlosti sa suvremenim poreznim problemima. I iz povijesti poreza se još jednom može zaključiti kako je povijest učiteljica života. (ijf)

Povezani članci

Sve se bolje prodaju kotlovi na biomasu

HF

Donacija od 51,5 tisuća kuna za KBC Zagreb

hrvatski-fokus

Fuzijska elektrana bit će jeftinija

HF

Fiskalni odbori u Europskoj uniji: transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim financijama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...