Hrvatski Fokus
Kultura

Gibanje skulptura Vitolda Košira

Oslobođenost koja govori i o fizičkom ali još i više o duhovnom neograničavanju

 

Poznati hrvatski skulptor, akademski kipar (i akademski glazbenik, svira violu u orkestru,član je  rock banda i nadasve zaljubljenik u sokolarstvo) Vitold Košir, kontinuirano se kreće svojim višetračnim kolosijecima, u potrazi za onim najboljim u disciplinama koje mu toliko znače. Svoje je specifično kiparstvo Košir izgradio na čvrstoj, rekli bi neraskidivoj kombinaciji, željeza i betona stvarajući opus koji ostavlja na svakoga, tko se s njim suoči, jaki, neizbrisivi dojam. Na ponekima je kipar zabilježio dijelove kompozicije, te je note prometnuo u nešto posve materijalno, u znak, u znakove. S druge stane je niz ploča ovalnih, kockastih ili posve neopisivih oblika koji se umnažaju na njima, izviru iz dubine, spremajući se opet zaroniti u beton, omeđen željezom. No, jedan se oblik posebice ističe, oval, koji je čest u kiparstvu Vitolda Košira, oval, koji je po svemu potekao ili iz motiva  napetih mišića ruke koja je spremna baciti koplje ili pustiti pticu ili ptičjeg krila, polusavijenog krila ptica koja samo što nije poletjela.

To krilo je jednostavni a istodobno i tako kompleksni simbol leta, letenja, slobode, nezaustavljivosti, neograničenost, stalnom protoku energije, koja protječe, neprekidno. To slobodno kretanje energije, ta oslobođenost koja govori i o fizičkom ali još i više duhovnom neograničavanju, doima se kao ključni motiv umjetničkog izraza Vitolda Košira. Krilo ptice, čest je simbol, a u ovom je opusu posve jedinstven, inicijalan, složen i jednostavan u isti trenutak, izveden u betonu i željezu, materijalima koji samo ističu neponovljivi karakter slobodnog, kretanja, mišljenja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Domoljubna

HF

Novi ciklus Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Dim cigarete

HF

Izložba Barbare Matejčić i Ane Opalić

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više