Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Plenkovićev savjetnik Zvonko Kusić i Poliklinika Aviva

Ako je Fortenova kupila udjele od Kusića u Avivi, to bi moglo biti dalekosežnih posljedica za mnoge

 

Dobio sam nebrojeno puno upita vezano uz temu koju je objavio „TELESKOP“, u odnosu na pitanje koje je A. Plenkoviću postavila gđa. zastupnica u Saboru RH Karolina Vidović Krišto (u daljnjem tekstu gđa. Krišto). Slobodan sam iznijeti sljedeće: gđa Krišto je jedna od osoba koja je svojim glasačima tisuću puta opravdala glas koji su joj dali. Precizno, odlučno i hrabro razne pojave u društvu naziva njihovim imenom, tamo gdje ima manje informacija ide pliće, a drugdje i duboko. U slučaju savjetnika Plenkovića Zvonka Kusića gđa Krišto je zagrebala malo po površini, jednostavno vidjevši da vjerojatno nešto baš i nije u skladu sa zakonom.

Javno je poznato da se ja, od kada sam izašao iz zgrade Agrokora, ne bavim Agrokorom i očito mnogim nepravilnostima koje sa tamo događaju. Tako, iako sam imao površnu informaciju koju nisam provjeravao pa ne znam koliko je točna, zbog niza zamolbi odlučio sam se javno obratiti. Kako sam ja na početku priče sudionik u istoj, nekoliko riječi o tome. Agrokor je sa svojim rastom nastojao poboljšavati uvjete rada svojim zaposlenicima. Smatrao sam i danas smatram da je briga o zdravlju jedna od najznačajnijih obveza koje jedna osoba ima, ali često to zanemarujemo. Možda i najvažnije, na vrijeme pravilno provoditi dijagnostiku. Zato sam u to uložio, za Agrokor važan ali maleni biznis, naše vještine i znanja nisu bili u toj struci, pa smo gledali kako i na koji način to organizirati. Danas mogu slobodno kazati da je naša odluka bila odlična, tisuće naših zaposlenika je prošlo kroz polikliniku osobno i znam neke zaposlenike kojima je život spašen. Sama ustanova nakon desetljeća gubitaka počela je uspješno poslovati.

Zvonko Kusić je zakonski prestajao raditi u bolnici i mi smo ga angažirali. Zvonku Kusiću, kako bi se posvetio i izgradio uspješno poslovanje, prodali smo dio udjela koji tada nisu imali vrijednost jer je ustanova bila u gubicima. Agrokor je uložio ozbiljna sredstva i zahvaljujući dobrom poslovanju ulaganje bi nam se vremenom vratilo, što je i bio naš cilj.

Sukladno tekstu nagodbe postupak izvanredne uprave nad Održivim društvima (u koje spada i Poliklinika Aviva) pod izvanrednom upravom, svakim od njih zasebno, završit će na dan prijenosa njihovih dionica/poslovnih udjela na Novu grupu. Sukladno rješenju Trgovačkog suda održiva društva nastavljaju poslovanje, tražbine vjerovnika će se namiriti tijekom poslovanja istih a dioničari i udjeličari zadržavaju sva prava jer Nagodba ne dira u prava postojećih dioničara i udjeličara održivih društava.

Ja se i sada nisam informirao o ovom slučaju koji je kao pitanje postavila gđa Krišto, međutim, ako bi bilo točno da je Fortenova kupila udjele od Zvonka Kusića u Avivi neovisno o iznosu koji je on dobio, onda bi tu moglo biti dalekosežnih posljedica za mnoge. Pitanje je rješenja o nagodbi, pravnih i knjigovodstvenih, poreznih standarda koje su provođene u Agrokoru, Avivi, Fortanovi i mnoštvo je drugih pitanja.

Pitanje jesu li i na koji način podmirene obveze Avive od 33 milijuna kuna prema Agrokoru? U tom slučaju kakav je knjigovodstveni tretman u Avivi/Agrokoru? Aviva je sa svojim dugom imala negativan kapital, udjeli su bili bezvrijedni. Kako je netko bezvrijedne udjele i za koliko mogao prodati? Ako je Agrokor otpisao svoje potraživanje, kakav je tretman drugom dioničaru, ostaje li on bez udjela, ili mu se smanjuju? Što je s Agrokorovima poslovnim udjelima? Ako ih je prodao po kojoj cijeni? Nadalje se postavlja pitanje i tretmana otpisa dugova i kupnje udjela u drugim kompanijama unutar grupe i dr. Očito Plenković pokrovitelj i direktno angažiran, sutkinja Trgovačkoga suda u Zagrebu i mnogi drugi će morati na mnoga teška pitanja povezana s korupcijom odgovoriti, jer su 22 kompanije u statusu Avive u procesu izvlaštenja privatne imovine Agrokora d.d.

Ivica Todorić

Povezane objave

Ratnici velikosrpske politike

hrvatski-fokus

Od Berije do Orepića

HF

Zločinački karakter propale ideologije

HF

Albanka katolkinja Ermina Lekaj Përlaskaj ne će s komunistima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više