Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nije Pelješki most Plenkovićeva prćija

Na svečanosti je morao biti i predsjednik države

 

Desetljećima gledamo, slušamo, doživljavamo, osjećamo, shvaćamo, spoznajemo i s tim živimo, kao da je to normalno, bez obzira radi li se o novom ili starom normalnom, kako HDZ sve prisvaja i prikazuje kao svoje pobjede, u bilo kojem smislu. Sve što je dobro su oni napravili, priskrbili, doprinijeli, a sve  što je loše to su napravili oni drugi, lijevi, desni ili oni u sredini s inklinacijama i bez, u lijevo ili u desno. Bilo bi to smiješno da nije žalosno. Nismo toliko glupi, bedasti, neobrazovani, naivni Dudeki, neinformirani, nelogični i neupućeni glasači, da to i dalje prihvaćamo kao normalno i istinito. Stranka koja je nepravomoćno osuđena, čiji predsjednik i bivši premijer je u zatvoru, zbog stranačkih i inih inkriminacija, se ponaša kao da je bez ikakvog i ijednog grijeha, kao da je “put, istina i život”, bez čega nam ne bi bilo ostanka i opstanka, a kamoli razvoja i napretka. HDZ svojata državu, branitelje, ceste, šume, polja, rijeke, jezera, more, pojedine firme, agencije, sve živo i neživo, sve što se kreće ili miruje, sve  što postoji u RH. Od kuda im to pravo? Čime su to zaslužili ? Zar nemaju imalo srama? Na ta i slična pitanja nezanemariv dio građana niti ne traži odgovor, što pokazuju ankete javnog mijenja, u pogledu osobnih izbora i popularnosti političkih stranaka. HDZ je i dalje najpopularnija politička stranka, s tendencijom rasta. Daleko iza nje je poprilična borba za drugo i treće mjesto, na rang listi popularnosti.

Najnoviji pokazatelji autonomnog, pohlepnog, apsolutističkog i stranačkog ponašanja i djelovanja HDZ-a, su događanja oko Pelješkog mosta. Premijer i državni vrh (ministri). Jedno govore, a drugo rade. Most nije gotov, daleko je od toga. Konstrukcija mosta je spojena. To je značajan i velik događaj za Hrvatsku i Europu. Nakon 300 godina Hrvatska je kopneno međusobno povezana, spojena u jedinstvenu (državnu) cjelinu. Tamo negdje od 2003. godine sazrijevala je ideja o Pelješkom mostu, da bi bivši premijer Sanader, otvorio početak radova za taj Projekt. Punih 16 godina je trebalo da se konstrukcija mosta spoji.

Sad je potpuno deplasirano i nevažno pitanje tko je koliko, gdje, kako, s kim i s čim, doprinio u ovih 16 godina u odlukama, djelovanjima i postupcima, koji su rezultirali izgradnjom tog velebnog objekta.

Ugradnjom posljednjeg dijela u konstrukciju mosta, dovršeno je spajanje hrvatskog teritorija. Sinoć je to obilježeno i proslavljeno. Taj će datum ući u našu povijest. Kinezi su ponosni na svoj rad. To su proslavili, na svoj prepoznatljivi način,  velikim spektakularnim vatrometom. Mi smo isto taj veliki događaj proslavili na svoj način: podjelama, svađama, prisvajanjem postignuća i omalovažavanjem predsjednika države, zbog osobnih animoziteta, stranačke isključivosti, uskogrudnosti, primitivnosti, nezajažljive pohlepe za prisvajanjem, s primjesama bizantijskog i osmanlijskog ponašanja.

Pelješki most nije HDZ-ova prćija. To je most svih žitelja Lijepe naše. Predsjednik države je na tom događanju morao i trebao biti. Po Ustavu i zakonima ove države, predsjednik republike zastupa i predstavlja sve građane RH. Tko je taj koji njemu tu ustavnu odluku uskraćuje i može uskratiti?

Zaigrali ste se malo previše gospodo na vlasti i pri vlasti. Nema veze ime i prezime predsjednika države, niti tko je i kakav je.  Predsjednik države je, htjeli vi to priznati ili ne broj jedan (numero uno) u našoj državi, bez obzira na njegove ustavne ovlasti, pogotovo u predstavljanju i zastupanju građana. Bilo bi jako dobro, civilizirano, kulturno, demokratski i europski da zatomite svoje osobne stavove i mišljenja o predsjedniku države i da se ponašate državnički, na svojim funkcijama.

Znali smo dobro tko je i kakav je gospodin Zoran Milanović. Ništa nije skrivao, podvaljivao, krivotvorio i lagao. Takav je kakav je. Svojim nastupima i retorikom često najviše šteti sebi, u svakom smislu. To se isto znalo, otprije. Unatoč toga, dobio da je 1.031.204 glasova birača, iz svih slojeva i mnogih političkih opcija. Da su danas izbori za predsjednika države, aktualni predsjednika bi dobio zasigurno, puno više glasova od ranije dobivenih, što potvrđuju razna istraživanja i njegov trenutni rejting. Čime je to predsjednik HDZ-a BiH zaslužio i zavrijedio više od predsjednika Milanovića biti na tom obilježavanju spajanja konstrukcije Pelješkog mosta? Zar smo zaboravili što se sve s mostom i oko mosta svih ovih godina događalo i htjelo napraviti? Da sam ja na mjestu predsjednika države, nitko i ništa me ne bi spriječilo da prisustvujem tom činu. Neki će reći da ovo nije bilo otvorenje mosta. Obećavaju kako će na otvorenju biti svi zaslužni i nezaslužni (?) za gradnju mosta, čak i nekakvi grintavci, tkogod to bio i štogod to značilo. Bilo koji politički pokret (zajednica) ne može postati respektabilna moderna demokratska europska politička stranka, ukoliko se njeno vodstvo ponaša klanski, sektaški, seljački, isključivo, uskogrudno, primitivno, zaplotnjački, svađalački,  destruktivno, pohlepno, narcisoidno, egoistično, apsolutistički, sa sve prisutnom vidljivom i osebujnom  zajažljivom pohlepom.

Ankica Benček

Povezane objave

Premalo domoljuba – previše izdajnika

HF

HRVATSKA, ŠTO SAD? – Poslije 25 godina

HF

Vinkove emigrantske uspomene!

HF

Prate me!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više