Hrvatski Fokus
Feljtoni

Znamenite misli Lava Nikolajeviča Tolstoja (4)

O komunjarcima

 

U priči “Božansko i ljudsko” o nesretnom studentu Svetlogubu Tolstoj analizira borbene terenske taktike anarhista i komunista. Dočim su anarhisti predstavljeni po teroristu Meženjeckom htjeli revolucionarnim nasiljem, tj. ubojstvima, sabotažama i općenito nasiljem izazvati kaos, te time samo izazvali svoju propast , dotle su komunisti imali napredniju i lukaviju taktiku.

“Prema mišljenju tih novih revolucionara, sve što je radio Meženjecki i njegovi drugovi, svi pokušaji pobuna seljaka i, najvažnije, teror i sva ubojstva: gubernatora Krapotkina, Mezencova i samog Aleksandra II. – sve je to bio niz pogrešaka. Sve je to dovelo samo do reakcije koja je bila trijumf za Aleksandra III. i vratila društvo unatrag, gotovo do kmetstva”

“Prema Romanovu (vođa mladih, op., T.T.) shvaćanju, narod je sirova masa, “stoka” i s njima, na tom stupnju razvoja na kojem su sad ništa se ne može učiniti. Svi pokušaji da se podigne seljačko stanovništvo isti su kao pokušaj da se zapali kamen ili led. Valja odgojiti narod, valja ga naučiti solidarnosti, a to može učiniti samo razvijena industrija i na njoj stvorena socijalistička organizacija naroda. Zemlja ne samo da nije potrebna narodu, nego ga upravo ona čini nazadnim i robom. I to ne samo kod nas, nego i u Europi… Narod valja osloboditi zemlje… Što ih više radi u tvornicama i što više kapitalisti kupuju zemlju i što ih više ugnjetavaju, to bolje. Despotizam, i najvažnije kapitalizam mogu se uništiti samo solidarnošću ljudi, a solidarnost može biti postignuta samo savezima, surađivanjem radnika, tj. samo kad narodne mase prestanu biti vlasnici zemlje i postanu proleteri.”

Dalje Roman i drugovi objašnjavaju Meženjickome da je to stvar znanstveno dokazana i pozivaju se na Karla Kautskoga, te “da treba pripremiti vojsku radnika, potpomagati prijelaz seljaka u radnike i propagirati socijalizam među radnicima. Ne samo da se ne treba otvoreno boriti sa vladom nego se njome treba služiti za ostvarivanje ciljeva.”

Dakle, što gore to bolje. Stvoriti lumpenproletarijat po gradovima i imati kontrolu nad stanovništvom. Samo za čiji račun? Morenje milijuna glađu u Ukrajini, Rusiji, Indiji, Kini, Irskoj? Preseljavanje i uništavanje cijelih naroda, uništavanje inteligencije i klera pa do demografskoga i moralnoga sloma Zapada kojega je dobro opisao Spengler, ali i Le Bon, G. Ferrero i Ortega y Gasset. Bez sela nema ni nacije, ni vjere ni obrta, ni svećenstva, ni demografije, ni države, ni slobodnoga čovjeka koji sam odlučuje što će i kako će raditi.

Cijepanje nacija, klasa, vjera na atome, na elementarne čestice!

Evo primjera kako je radio Lenjin sa seljacima:

Drugovi! Ustanak pet kulačkih oblasti mora se bezobzirno ugušiti. To je u interesu cijele revolucije jer je „posljednja odlučujuća bitka“ s kulacima posvuda u tijeku. Mora im se pokazati primjer.

  1. Objesite (pazeći da se vješanje održi na mjestu na kojem ga svi mogu vidjeti) ne manje od stotinu poznatih kulaka, bogataša, krvopija.
  2. Objavite njihova imena.
  3. Zaplijenite im sve žito.
  4. Izdvojite taoce u skladu s uputama iz jučerašnjeg telegrama.

Učinite to tako da stotinama kilometara na sve strane ljudi vide, drhte, znaju, viču: dave i na smrt će zadaviti krvopijske kulake. Potvrdite brzojavom primitak poruke i provedbu. Vaš, Lenjin.

Pronađite neke uistinu okrutne ljude.

(Svršetak)

Teo Trostmann

Povezane objave

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (7)

hrvatski-fokus

Starešinino seciranje Balkana (2)

hrvatski-fokus

Čija je INA doista bila? (5)

HF

Stjepan Lozo o Stevanu Moljeviću (1)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više