Hrvatski Fokus
Društvo

Roman Drage Glamuzine

Junaci ove priče vjerojatno nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze, zaglavljeni su u nepromjenljivom trenutku

 

Nedavno je u biblioteci Ambrozija, kao 555. po redu, zagrebačkog nakladnika VBZ-a, objavljen roman Drage Glamuzine, Drugi zakon termodinamike, u kvalitetnoj opremi suvremenog hrvatskog pisca, urednika kod ovoga nakladnika. Knjiga je sjajno opremljena za višekratna čitanja, što inače nije čest slučaj kod izdavača. Akteri u ovom romanu na  prigodnom skupu jedne večeri pričaju, otkrivaju svoje najskrivenije tajne. Pisci, kulturnjaci, iznose sjećanja, kojih se srame, boje, koja ih teško pritiskaju, između prisustva Jonathana Franzena, svjetski poznatog književnika, koji je nedavno boravio u Zagrebu i povremene pojave Zorana Ferića, jednog od najpopularnijih domaćih pisaca, već niz godina. Sjećanja su tegobna, brutalna, obilježena seksom, zločinima, lošim životima, upitnim trajanjima, nedostatkom svega i svačega. Kraj ove proze završava premlaćivanjem jednog od sudionika skupa od strane grupe lokalnih huligana i posve mirnim promatranjem ovoga nemilog događaja drugog sudionika istog ispovjednog skupa.

Junaci ove priče vjerojatno nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze, zaglavljeni su u nepromjenljivom trenutku, nakon prošlosti koja se dogodila i njih obilježila, u kratkom vremenskom razdoblju sadašnjost i između budućnosti za koju se ne zna hoće li se uopće dogoditi, ukoliko se dogodi, bit će tamna. Junaci Drage Glamuzine iskreno svjedoče o sebi i svom vremenu, nemilosrdnom vremenu i roman se čita u jednom dahu. Istaknuo bih, kako je veličina ove proze posve primjerena današnjem čovjeku i čitatelju, oko 150 stranica, ni previše, ni premalo, koliko treba.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Kultura ne čitanja!

HF

Pokoljenja, pamtite ih…

HF

MUDROSITNICE – Obećanje koje traje

HF

MUDROSITNICE – Vinska braća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...