Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Tko su vlasnici “hrvatskih medija”

Pitanja vlasništva nad medijima pretvara se u prvorazredno pitanje legitimiteta demokratskog poretka

Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom. Pitanja vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj iz godine u godinu pretvara se u prvorazredno pitanje legitimiteta demokratskog poretka. Iako ta tema, razumljivo, službeno ne postoji, stotine tisuća građana na društvenim mrežama svakodnevno izražavaju svoje negodovanje pristranim izvještavanjem većine mainstream medija koji gotovo više i ne skrivaju vlastite agende, sve redom usmjerene na ostvarenje paprenog profita.

Većina građana shvaća da su mediji postali produžena ruka biznisa i da je glavni cilj medija postala isključivo zarada, a ne informiranje javnosti uz održivo poslovanje. Kada u medijskom biznisu zarada postane isključivi cilj tada se stvarnost mora prilagoditi potrebama tržišta, a informacije filtrirati, oblikovati i usmjeravati u željenom smjeru. Hrvatski mainstream mediji danas su upravo produkt takvih procesa gdje se u utrci za reklamama i marketinškim budžetima stvarnost tj. narativ o toj stvarnosti oblikuje do te mjere da ona sve manje liči na ono što građani primjećuju vlastitim očima. 

Analizom strukture vlasništva nakladnika medija u Republici Hrvatskoj uočava se da su sve tri vodeće komercijalne televizije u Republici Hrvatskoj (dvije nacionalne i jedna kablovska) u vlasništvu tvrtki iz Luksemburga i Savezne Republike Njemačke.

Također se uočava da je vlasnik 9 hrvatskih news portala tvrtka iz Savezne Republike Njemačke, vlasnik 4 news portala tvrtka iz Republike Austrije, vlasnik 2 news portala tvrtke iz Velikog Vojvodstva Luksemburg te vlasnici 2 news portala tvrtke iz Republike Slovačke. Dodatnih 8 news portala u vlasništvu je obitelji Hanžeković, a 1 news portal u rukama propalog medijskog tajkuna Ninoslava Pavića.

Izvlačenje milijuna kuna iz Hrvatske bez oporezivanja

O interesima trenutnih vlasnika domaćih medija najbolje govori slučaj Nove TV. Vlasnik Nove TV i njen jedini dioničar je tvrtka SLOVENIA BROADBAND S.Á R.L., sa sjedištem u Luksemburgu, na adresi Rue Edward Steichen 2., Luksemburg. U Nadzornom odboru Nove TV sjede Viktorija Boklag iz Milana, Italija, Željko Batistić iz Milana, Italija i Aleksandra Subotić iz Beograda, Republika Srbija. Tvrtka SLOVENIA BROADBAND vlasnik je i News portala Dnevnik.hr. Nitko od tih ljudi nema nikakve veze s Hrvatskom.

Pravi vlasnici Nove TV  kriju se iza tvrtke United Group registrirane u Amsterdamu, a njeni suvlasni su srpski poduzetnik Dragan Šolak i britanski investicijski fond BC partners. Šolakove kompanije poznate su po skandalima u borbi za prevlast na tržištima Jugoistočne Europe, a sklone su zaobilaženju pravila i izbjegavanju plaćanja poreza.

Dokumenti Malta Filesa, koji su u posjedu Europske istraživačke suradnje (EIC) 2017. godine su pokazali kako vlasnik Nove TV izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj, u kojoj su u jednoj godini Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet, United Media Grupi platili 6,7 milijuna eura za televizijska prava. Taj novac je bez plaćanja poreza u Hrvatskoj završio na tajnim računima United Media Grupe na Cipru i u Lihtenštajnu. 

United grupa se, naime,  kroz svoju tvrtku United Media bavi i distribucijom sadržaja drugim kabelskim mrežama (Sport klub kanali, Grand, Cinemania, N1), a prava za emitiranje tih kanala hrvatski su kabelski operateri (HT, Iskon, A1) plaćali na maltešku adresu jedne od podružnica United Grupe. Budući da Malta nije porezna oaza, već članica EU, s kojom Hrvatska ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, porez plaćen u La Valetti (35 posto) računa se kao da je plaćen u Hrvatskoj. No, Malta ima zanimljivu odredbu da stranim tvrtkama koje su kod njih samo registrirane i “papirnato” prisutne, vraća 85 posto poreza, što znači da United grupa ondje zapravo plaća samo 5 % dobiti.

Nakladnici medija proizvode javno mnijenje

Suočeni s ovakvim podacima, sve više građana više ne nalazi opravdane razloge niti dokaze za uvjerenje da ijedna od ovih stranih tvrtki obavlja medijsku poslovnu djelatnost u Republici Hrvatskoj za potrebe istinitog i objektivnog izvještavanja građana Republike Hrvatske, a u svrhu izgradnje prosperitetnog demokratskog društva. Istovremeno, jedini relevantni domaći vlasnik medija, obitelj Hanžeković ima direktne financijske interese budući da si medijskim biznisom osigurava unosne multimilijunske poslove u sektoru naplate i ovrha nad građanima.

Svi dokazi, oni empirijski i oni anegdotalni, upućuju ma činjenicu da vlasnici, nakladnici medija u Republici Hrvatskoj proizvode javno mnijenje i utječu na demokratske i političke procese u skladu sa svojim financijskim ili političkim interesima.

Prikazana struktura vlasništva nad medijima u Republici Hrvatskoj dovodi u pitanje sam demokratski poredak, s obzirom da se političke opcije čiji politički programi odudaraju od smjera koji odgovara financijskim interesima vlasnika nakladnika medija suočavaju s pristranim i neobjektivnim izvještavanjem, ignoriranjem i marginalizacijom.

Takvo postupanje stranih privatnih tvrtki nije začuđujuće, jer je cilj medijskog biznisa ostvarivanje profita, no, takvo njihovo postupanje diskvalificira njihove zaposlenike od mogućnosti da budu tretirani kao novinari, u smislu posrednika u demokratskom procesu i objektivnih tumača političke i društvene stvarnosti. Upravo suprotno, zaposlenici tih privatnih tvrtki u svjetlu novog poimanja medijskog biznisa mogu biti tretirani isključivo kao PR djelatnici čija se djelatnost svodi na ostvarivanje ranije zacrtanih ciljeva vlasnika tvrtke.

Ivan Matešić, https://focusonline.eu/2021/07/26/pogledajte-tko-su-vlasnici-hrvatskih-medija/

Povezane objave

Slavo Kukić veliča Andreja Plenkovića

HF

Mijenjaju Pravni pojmovnik i donose novi koji je štetan za djecu

hrvatski-fokus

Mostovci su prerano došli na vlast

HF

Oni će zaratiti sa svima samo da ostanu na vlasti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više