Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zakonska obveza domicilne i matične države ne smije biti ograničena na pomoć nekolicini pojedinaca

Preusmjeravanje državne pomoći s nekoliko pojedinaca na sve Hrvate u Republici Srbiji najvažniji je zadatak

 

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sjedištem u Subotici, kao grupa građana zainteresiranih za napredovanje svih pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a ne samo nekolicine okupljenih oko etnobiznisa skrivenog iza HNV/DSHV paravana, najoštrije osuđuje pokušaje pojedinaca da ušutkaju drugačije misleće članove zajednice.

Najnoviji primjer je tzv. „osuda dijela rasprave i prijedloga iznesenih na tribini Cro-fonda u Subotici“, koja je objavljena u nekim sredstvima informiranja, a koju je navodno potpisalo 9 sudionika javne tribine održane prošlog mjeseca. Ukratko, jedna udruga hrvatske zajednice organizirala je i javno pozvala zainteresirane na tribinu posvećenu financiranju jednog segmenta društvenog života. Tribina je bila javna, ulazna vrata širom otvorena, poziv objavljen u medijima. Okupilo se 80-ak zainteresiranih, povela se rasprava, a u raspravi su se čuli i disonantni tonovi. Ništa posebno, ništa strašno. Ali ne i za HNV/DSHV etnobiznis vodstvo, koje je ionako prestravljeno reaktiviranjem političke konkurencije u hrvatskoj zajednici. Nervozno priopćenje 9 „sudionika tribine“ nezadovoljnih jednim (brojkom 1) drugačijim mišljenjem odražava svu paniku koja vlada u redovima vladajuće kaste u hrvatskoj zajednici. Kad je riječ o onome što njih jedino zanima, a to je novac, očigledno nitko drugi nema pravo izgovoriti što misli, čak se ni na javnoj tribini pojaviti.

Oni koji sistematski skrivaju informacije od javnog značaja, oni koji u financijski skupe projekte ulaze ograničavajući pravo javnosti na uvid u način trošenja novca, s pravom su zabrinuti za vrijeme koje dolazi.

HDF, kao jedini društveni subjekt koji je u posljednjih desetljeće i pol zatražio i osvojio hrvatske glasove na nekim demokratskim, izravnim izborima, snažno podržava ponovno okupljanje članova političke stranke DZH. Politička konkurencija u svakoj društvenoj zajednici vodi napretku, a suzbijanje konkurencije je put unazad. HDF je i u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji zastupao stajalište da zakonska obveza domicilne i matične države ne smije biti ograničena na pomoć nekolicini pojedinaca koji su se nedemokratskim metodama nametnuli kao samozvane vođe zajednice, nego da ona mora obuhvatiti najširi krug pripadnika hrvatske zajednice: poljoprivrednike, učenike, studente, umirovljenike, male i srednje gospodarstvenike, početnike u biznisu, nezaposlene, zaposlene, socijalne slučajeve, riječju sve kojima je potpora potrebna i koji na nju imaju pravo. HDF će zbog toga i dalje podržavati sve one u hrvatskoj zajednici, a u političkoj sferi to je sada DZH, koji će nastojati sasjeći krila sebišnjaštvu i nekontroliranom trošenju novca namijenjenog cijeloj zajednici. Preusmjeravanje državne pomoći s nekoliko pojedinaca na sve Hrvate u Republici Srbiji najvažniji je zadatak s kojim se zajednica konačno mora suočiti.

Zvonimir Perušić, Hrvatski demokratski forum

Povezani članci

Hrvatsku napustilo čak 30 tisuća ljudi

HF

Ljetopis promotor jezikā panonskoga prostora

HF

Otisak kulturnoga identiteta hrvatske dijaspore u kiberprostoru

HF

Multimedijalna tribina ‘Tragom Hrvata u svijetu’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...