Hrvatski Fokus
Kultura

Kolorizam Ranka Ajdinovića

Gledatelj može osjetiti samo radost, optimizam, dok boje lagano teku prema njemu

 

Opus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara iz Karlovca, Ranka Ajdinovića, temelji se na nizu ciklusa velikih formata s klasičnim apstraktnim motivima. O važnim osobitostima slikarskog opusa ovoga umjetnika, već smo pisali, ali valjalo bi istaknuti još jedan vrlo važan element, a to je kolorizam. Ajdinovićeve slike preplavljene su raznolikim oblicima različitih  ključnih boje koji jednostavno na slici izviru poput vrtloga, iz dubine slike. Ako pogledamo novije radove iz razdoblja 2016. – 2021., sve su akril – kombinirano na platnu, dimenzije radova su od 80 x 80 do 150 x 120 cm. Gledatelj, suočen s Ajdinovićevom slikom, može osjetiti samo radost, optimizam, dok boje lagano teku prema njemu i stvara se osjećaj kako je promatrač u središtu zbivanja.

Vrtlog radosti koji na površinu izbacuje niz kvadrata, svaki u svojoj boji, ponegdje između njih zaluta i poneki oval ili dvije paralelne linije ili dvije, tri okomite zagrebane crte, neprestano, poput vulkana, ne tako snažno, ali konstantno, diše i iz vlastite dubine na svjetlo dana izbacuje obojene raznolike forme, stvarajući novi sloj nefigurativnoh svijeta.

Kolorizam Ranka Ajdinovića nosi sve osobene autorske specifičnosti, to je doista izdvojeni svijet boja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Stjepko Mamić laureat za umjetnost Francuske Societe Academique za 2022. godinu

hrvatski-fokus

Jezik hrvatski u tuđini

hrvatski-fokus

‘Zastave’ Maka Hubjera u Salonu Galić

hrvatski-fokus

Izgubljena zvijezda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više