Hrvatski Fokus
Kultura

Kolaži s licima Duška Šibla

Figure zadržavaju već i prije iskazane geste i kretnje, od profinjenih i uzvišenih do surovih i žestokih

 

Kako napreduje rad na ciklusu kolaža tako se, logično i proširuje s novim motivima, s neobičnim elementima koji nadograđuju dosadašnji sustavi rasplesanih, grčevitih figura, akademskog slikara Duška Šibla. Figure zadržavaju već i prije iskazane geste i kretnje, od profinjenih i uzvišenih do surovih i žestokih. Figure se i dalje kreću u svojoj tajanstvenoj koreografiji koja je jedino poznata njihovom tvorcu, slikaru.

U međuvremenu umjesto praznih ili tek naznačenih pokojom crtom, ukazuju se potpuna lica, muška, ženska, posve nesvakidašnja, karnevalska, s bizarnim osmjesima i širom otvorenih očiju, unakaženih djelomično vidljivih likova. Tko su ti neobični likovi? Jesu li to stvarni odrazi živih osoba u komunikaciji s drugima? Je li uistinu pravo lice čovjeka?

Šibl slika, kreira taj fantazmagorični svijet i dalje figura u pokretu, dajući mu i prepoznatljiva ljudska svojstva ali i ukazujući na tamne strane osobnosti svakog pojedinca. Pred nama se nižu likovi prepuni apsurda, ponešto zastrašujuće pojavnosti u svom standardnom, mističnom gibanju. Jednostavno zamišljeni kolaži od komadića raznobojna papira pretvaraju se u složeni svijet stvarno nestvarnih figura, osobite simbolike.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Junac bjegunac

HF

Veliki bijeg

HF

Nakon poplave

HF

Most umjetnosti – povezivanje likovnosti i glazbe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...