Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zastava i biserno kolo

Najmasovnija i najkulturnija manifestacija Bunjevaca u Srbiji

 

U takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 (9. kolovoza 2021.)  najavljen je, između ostalog, i prilog o „Dužijanci“ održanoj dan ranije u Subotici, kao „tradicionalnoj svečanosti bunjevačkih Hrvata“. Voditelj Dnevnika, međutim, kaže: Vrhunac žetvenih svečanosti u Subotici, središnja proslava „Dužijanca“, ukrasila je jučer bisernim kolom središte ovog grada na sjeveru Bačke. Najveća manifestacija Hrvata i Srbiji okončat će se nakon „Dužijance“ u Baji u Mađarskoj…  A „predsjedik svih Hrvata u Srbiji“ govori o „najmasovnijoj  kulturnoj priredbi Hrvata u Srbiji“ i žali se što hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji nije nazočio ovom spektaklu:

Već ovo pokazuje da Hrvati ne smatraju „Dužijancu“ svojom niti najvećom niti najmasovnijom, a posebno ne kulturnom manifestacijom u Srbiji, već bunjevačkom!!! I na samom početku priloga o jučerašnjoj „Dužijanci“ na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 u prvom kadru zavijorila se na čelu povorke kroz grad zastava koja s Hrvatima nema nikakve veze!!!   

Zastava prije sliči (ako nije baš ta) na onu koju nose na čelu kolone, kada oni slave „Dužijancu“, Bunjevci koji niječu bilo što zajedničko s Hrvatima!

I nikakvih drugih hrvatskih obilježja u povorci na ulicama Subotice, kao niti na pozornici u središtu grada, jučer nije bilo, no, uz Bunjevce su nastupili i mnogi drugi, kao da je to njihov praznik, a prvi put čujemo da je kraj proslave ukrasilo „biserno kolo“!

Sve to je „dostojanstveno“ posmatrao „predsjednik svih 57.900 Hrvata u Republici Stbiji“ i nitko ga nije napao, valjda zato što ga tamo nitko nije niti spomenuo, niti primijetio! A posebno će biti zanimljivo kada za osam dana vrhunac žetvenih svečanosti, središnju proslavu „Dužijanca“ u Subotici, kao najveću, najmasovniju i najkulturniju manifestaciju Bunjevaca u Srbiji, bude na kraju ukrasilo bandašicino, a ne biserno kolo!

Miroslav Cakić

Povezani članci

Guillermo Mimica Cárcamo u Kaštelima

HF

Za lakši povratak hrvatskih iseljenika

HF

Hrvati u Paragvaju

HF

Čestitka drugaru Borisu Miloševiću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...