Hrvatski Fokus
Kultura

Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

Svoje slikarsko djelo posvetila je jedinstvenoj i neodoljivoj ljepoti

 

Od jedanaestog kolovoza ove godine (do dvadeset i šestoga) u zagrebačkoj Galeriji specijalne policije iz Domovinskog rata RH, na Trgu žrtava fašizma, akademska slikarica, suvremena hrvatska likovna umjetnica Željka Bašlin predstavlja se s novom samostalnom izložbom Poetika i svjetlosti oblika. Odabir djela za ovu izlagačku prigodu Željke Bašlin iznova je ukazao na izniman poetski opus. Naime, svi smo mi, jednako okruženi s istim nepromjenljivim motivima, no svatko od nas tu jednu jedinu istinu postojanja vidi na sebi svojstven način, pa čak i vrlo različito doživljavamo često susretane pojavnosti.

Željka Bašlin doživljava svijet kao odmjereni, uređeni glazbenim taktom, harmonični prostor, u komu se živi, u komu se voli, u komu se žaluje, u kojem je temeljna mjera ljepota. Ne, to nije idealizirani, lažno idilični prostor, ne, to nije fantazija o nemogućem i nedostižnom, to je iskreno prihvaćanje boljih, senzibilnijih i fragilnijih aspekata naše stvarnosti.

Željka Bašlin posvetila je svoje slikarsko djelo jedinstvenoj i neodoljivoj ljepoti, ukazujući na njezine raznovrsne oblike pojavnosti i nazočnosti u našim svakodnevnim životima. Motivi grada Zagreba, mrtve prirode, zastave nezaobilazne su teme u slikarstvu Željke Bašlin i možda baš ova poetična izložba omogući ponekom da doživi na drugačiji, čudesniji način krajobraz, vedutu s kojima se susreće svaki dan, ne primjećujući raskoš boja i oblika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vječnost riječi hrvatske

HF

Raznio je vjetar

HF

Grand Prix filmu Noćna ptica

HF

Nikad

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više