Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Netko bi trebao reći Žigmanovu kako ima pravo nositi hrvatsku zastavu

Na svojim manifestacijama sve nacionalne manjine u Srbiji imaju pravo nositi matične zastave

 

Jedini informativno-politički tjednik svih Hrvata u Republici Srbiji, „Hrvatska riječ“, u broju 956 od 13. kolovoza 2021. godine u članku Zahvalnost iz gorljivig srca, autorice Željke Vukov, na 5 stranica (10 % prostora cijelog lista) donosi članak o središnjoj proslavi „Dužijance“ u Subotici 8. kolovoza 2021. godine kao „najvećoj i najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji Hrvata u Republici Srbiji“!

Uz detaljan opis događaja i 7 fotografija te osmom fotografijom na naslovnici tjednika nema fotografije djevojke na konju koja je tog dana nosila (bunjevačku?) zastavu na čelu povorke kroz grad, niti se taj detalj uopće spominje u ovom opširnom članku!

Na svojim manifestacijama sve nacionalne manjine u Republici Srbiji imaju pravo, uz zastavu Republike Srbije, isticati i svoju zakonom propisanu zastavu, a iz članka (i svih drugih medija) se vidi da je ova „najveća hrvatska kulturna manifestacija u Srbiji“ protekla i bez ikakvog drugog hrvatskog obilježja!!!

Bunjevačka nacionalna manjina u Srbiji svoju zastavu  ističe na „Dužijanci“, najvećoj i najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji Bunjevaca u Republici Srbiji, koja je i njihov nacionalni praznik !

Ako je „Dužijanca“ najveća i najmasovnija kulturna manifestacija Hrvata u Republici Srbiji onda je to mjesto gdje bi apsolutno trebala biti istaknuta zakonom propisana zastava hrvatske nacionalne manjine, posebno u Subotici, „najhrvatskijem gradu u Srbiji“, u kojem su i sve krovne institucije ovdašnjih Hrvata!!!

No, svi znamo da to nije tako jer od 16.706 Bunjevaca u Srbiji (po zvaničnom popisu) ogromna večina živi upravo u Subotici! Tako je Subotica najbunjevačkiji, a ne najhrvatskiji grad u Srbiji, jer u njemu živi mali broj Hrvata u odnosu na ukupan broj od 57.900 Hrvata u Republici Srbiji!

Ali šačica „bunjevačkih Hrvata“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju), koji su uzurpirali skoro sve plaćene ključne pozicije u hrvatskim krovnim institucijama i u velikom broju „hrvatskih“ kulturnih udruga u Subotici, te tako uzimaju ogroman novac koji pripada svim Hrvatima u Srbiji i već godinama varaju ovdašnje Hrvate (pa tako i sve Hrvate u svijetu) da zastupaju njihove interese!!!

U suštini ih zanima samo novac koji dobijaju na taj način i iz Republike Srbije i Republike Hrvatske jer je on za bezbroj manifestacija oko „Dužijance“ zaista veliki!

Ne isticanje zastave hrvatske nacionalne manjine na „najvećoj i najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji Hrvata u Republici Srbiji“ je pravi dokaz ove velike prevare!!!

I zahvalnost iz „gorljivog srca“ je gorljiva samo zbog novca!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Šestoga svibnja – sjećanje na protjerivanje Hrvata iz Srijema

hrvatski-fokus

Slankamen – tak’og sela nigdi nema

HF

Matica hrvatska potrošila donaciju Jure Petričevića u iznosu od 1,5 milijuna njemačkih maraka

hrvatski-fokus

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo nagrade

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više