Hrvatski Fokus
Kultura

Suglasje temeljnih boja Duška Šibla

Skupine bijelih lica nijemo promiču u tišini s upitima na usnama

 

Kontinuirano slikajući na različitim adresama, od Zagreba, Dubrovnika, Opatije do Londona, akademski slikar Duško Šibl istražuje raznovrsne mogućnosti svojih omiljenih motiva, ponajprije serije Figura u pokretu, ali i drugih, koristeći se i akrilom i uljem za slikanje na platnu ali i manjim  vrlo poticajnim kolažima sačinjenima od mnoštva komadića različitih boja. No, ipak najvažniji element Šiblova slikarstva jest boja, kolor, suglasje njegovih boja, crvene, plave, zelene, bijele… koje objedinjene, spojene i prepletene ali i posve odvojene i samostalne tvore slikarski svijet uz istaknutu karaterističnu kolorističku podlogu, u kojem žive i energično se gibaju rasplesane figure, propinju u svim pravcima, istodobno se želeći osloboditi čvrstog stiska ali se u tim istim trenucima još više priljubljujući uz ruku koja ih drži, dok skupine bijelih lica nijemo promiču u tišini, s upitima na usnama, no nitko ne progovara jer tamo vlada muk ili se susreću s kolopletom uvijenih tijela, u grču, koji može biti i ljubavni ali i predsmrtni, ranjenog gladijatora.

Posebice su zanimljiva i Šiblova tek naznačena lica njegovih figura, ona su svakako neprepoznatljiva, ali za njihovo postojanje dovoljna je i simbolika boje koja ih okružuje. Suglasje temeljnih boja i u najnovijem opusu Duška Šibla ključno je za razumijevanje slikarstva ovoga umjetnika. Boje su nositelji života ili smrti, ljubavi ili mržnje, muke ili radosti, postojanja ili ne postojanja. Šibl je godinama izgrađivao svoj impresivni i poticajni niz ciklusa, u različitim formatima, ulje i akril na platnu s vrlo specifičnom motivikom s nekoliko prepoznatljivih boja, stvarajući izuzetne kolorističke bljeskove.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Vukovarska sonata

HF

Sjećanje na usnule gradove Mladena Žunjića

HF

Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

hrvatski-fokus

Čekanje na sunce

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...