Hrvatski Fokus
Kultura

Posveta slikara

U novom ciklusu Žunjić koristi točkasti svijet mrlja, uznemirenih silnica i kolorističkih eksplozija

 

Naravno, mnoštvo je tema oko kojih se umjetnici sakupljaju, produbljuju ih, potiču nove kontroverze, traže najadekvatnija likovna rješenja, doprinoseći vlastitim trudom i imaginacijom. Suvremeni hrvatski likovni umjetnik slikar Mladen Žunjić, ponekad se, ali žestoko i strastveno vrati izvorima apstrakcije i motivima velikoga Jacksona Pollocka, nastojeći u svojoj istraživačkoj misiji pojedine aspekte njegovog slikarstva iskoristiti s namjerom daljnjeg razvoja, dodajući osobna promišljanja i geste u nastanku novih slika. Slikajući kontinuirano i u ulju i s akrilom na platnima, različitih ali uglavnom velikih formata, od jednog metra pa dalje, Žunjić je stekao značajno iskustvo kako u kolorističkom tako i u tematskom smislu. Iza njega su brojne slike, niz ciklusa, koji se međusobno dodiruju ali i razlikuju.

U novom ciklusu Žunjić koristi točkasti svijet mrlja, uznemirenih silnica i kolorističkih eksplozija u kreiranju gusto stvorenog novoga svijeta, koji intenzivno vibrira, pokazujući snažne vitalne znakove. Ponekad se Žunjićev motiv doima poput neprozirne živahne različito obojane džungle u kojoj doista sve vri od života ili pak poput slojevite kiše koja se obojena spušta s neba, jureći prema nama. Obilno i bogato slikarsko iskustvo omogućuje Žunjiću istraživanje i zaranjanje u motive koje su i drugi koristili, bez ikakvog ustezanja ili straha, stvarajući svoj specifični koloristički svijet, razigran i radostan, moćan i trajan.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

I djeca znaju…

HF

Odabir izbor slika iz različitih ciklusa

HF

Impresivni ciklus Lukše Peke

hrvatski-fokus

Samostalna izložba Mladena Žunjića u Zagrebu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...