Hrvatski Fokus
Društvo

LJETO KOD TESLE – program radionica 23. kolovoza 2021.

Pod nazivom ‘Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’

 

U šesti tjedan programa Ljeto kod Tesle ulazimo u suradnji s Građevinskim fakultetom u Zagrebu radionicom za djecu i mlade (12 – 15 godina) pod nazivom ‘Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’ – Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, koja će nam pomoći da saznamo što je to geofizika, zašto koristimo georadar i kako dobiti sliku o tome što se sve događa u podzemlju. Sve su to sadržaji kojima se bave inženjeri i bez kojih radovi na lociranju podzemnih instalacija, arheološkim istraživanjima, geologiji i geotehničkom inženjerstvu, agronomiji ili kriminalistici ne mogu započeti. 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a broj sudionika je ograničen. Obvezna je prethodna prijava za sudjelovanje na priloženom linku za prijave.

Radionica: ‘’Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’’ – Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, br. 1 
Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 23. kolovoza 2021., 10:00 – 11:00h

Broj polaznika: 8
Ciljna publika: uzrast 6.,7. i 8. razred (12-15 godina)
Prijave ovdje: https://forms.gle/woQAC5QHExscnZjk8 

Radionica: ‘’Građevinarstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla’’ –  Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom, br. 2
Građevinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 23. kolovoza 2021., 11:00 – 12:00h

Broj polaznika: 8
Ciljna publika: uzrast 6.,7. i 8. razred (12-15 godina)
Prijave ovdje: https://forms.gle/woQAC5QHExscnZjk8 

Opis radionice 
„Otkrivanje skrivenih predmeta georadarom“, jedna je od tema koje Građevinski fakultet sa svojim projektnim partnerima (FER i FSB) predstavlja u okviru radionica naziva „Graditeljstvo, robotika i računarstvo su i ženska posla.“ Cilj radionica je ostvarenje horizontalnih mjera ravnopravnosti spolova na projektu ASAP i senzibiliziranje djece, posebice djevojčica, za odabir inženjerskih zanimanja. Tijekom radionice djeca će se okušati u inženjerskim poslovima sudjelovanjem u tematskoj vježbi otkrivanja skrivenih predmeta georadarom – uređajem koji se koristi za pronalaženje armature u građevinama.

Voditeljice
Suzana Ereiz – diplomirana inženjerka građevine zaposlena kao asistent na Zavodu za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Ksenija Tešić – diplomirana je inženjerka građevine, a diplomu je stekla na Sveučilištu u Beogradu. Trenutno je studentica doktorskog studija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezino uže područje istraživanja i rada je ocjena korozije armature u armiranobetonskim konstrukcijama pomoću georadara. 

Organizacija 
Građevinski  fakultet Sveučilišta u Zagrebu je najstariji građevinski  fakultet u Hrvatskoj  koji  provodi sveučilišno obrazovanje na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini u svim granama građevinarstva, kontinuirano razvija i unapređuje visoko obrazovanje, znanstvenoistraživačku djelatnost i cjeloživotno obrazovanje, te aktivno sudjeluje u razvoju struke i primjeni novih tehnologija.

Projekt ASAP
Građevinski fakultet (GF) Sveučilišta u Zagrebu glavni je korisnik i koordinator projekta. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Povezivanjem područja građevinarstva, robotike i računarstva stvorena je interdisciplinarna cjelina koja nudi inovativno rješenje za održavanje, praćenje i upravljanje građevinama prometne infrastrukture. Ona će postati snažan strateški partner javnom i privatnom sektoru te činiti svojevrstan klaster konkurentnosti u području modernizacije građevinarstva. Projekt je usmjeren razvoju autonomnog robotskog sustava i bespilotne letjelice sa metodama detaljnog pregleda. Kombiniranjem razvijenih sustava s numeričkim modeliranjem konstrukcija omogućit će se procjena njihove nosivosti i uporabnog vijeka, pravovremena reakcija te u konačnici manji troškovi održavanja. 
Projekt u trajanju od 36 mjeseci (20. 12. 2019. – 19. 12. 2022.) ukupne je vrijednosti 7.199.141,25 kn, od čega je 6.044.277,43 kn sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu poziva Ulaganje u znanost i inovacije – prvi poziv KK.01.1.1.04.

Anđelka Felja

Povezani članci

MALI OGLASI – Šamaram komuniste

HF

MUDROSITNICE – Nikad dosta gosta dobroga

HF

Priziv savjesti (5)

HF

Pravosuđe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...