Hrvatski Fokus
Intervjui

Akvarel je složena tehnika u kojoj i um i ruka moraju biti hitri

Motivi su očito iz južnohrvatskoga priobalja, prevladavaju ljetni dojmovi, ali nađe se i mrtvih priroda i scena jeseni i zime

 

Teo Trostmann, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je ciklusa akvarela i ulja s motivima krajobraza i mrtvih priroda, karakterističnog odmjerenog kolora. Osobno doživljavam svaki list akvarela kao snažno, eruptivno sjećanje na jedinstveni, kratkotrajni trenutak u proteklom vremenu, trenutak iznimnog značenja, a ove se riječi mogu posve pripisati i ovom ciklusu akvarela Tea Trostmanna.

  • Kada je nastao ovaj zanimljivi ciklus akvarela? Nisu izlagani, kako to?

– Ovo je izbor mojih akvarela koji su nastali prije stanovitog vremena, dok su djeca bila mala pa nisam želio slikati uljem u kući. Odlučio sam ne izlagati radove dok ne prođe ova gripa. Akvarel je složena tehnika u kojoj i um i ruka moraju biti hitri, grješke se ne mogu popraviti.

  • Jako volite akvarel.

– Razlika između akvarela i slikanja uljem je kao razlika između klizanja na ledu i hodanja po asfaltu. Možda su neke od najboljih slika ikada naslikanih bile Turnerovi akvareli, jer je taj engleski slikar prvi shvatio elementarnu čistoću impresije i “govor” boje.

  • Motivi su iz Vaše okoline.

– Motivi su očito iz južnohrvatskoga priobalja, prevladavaju ljetni dojmovi, ali nađe se i mrtvih priroda i scena jeseni i zime.

  • Što je u planu kada govorimo o akvarelu?

– Iduće godine ću prikazati otoke, a ako Bog da kada budem pred mirovinu i aktove, ti aktovi su skladni, prirodni kao kiparstvo, nema erotike.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izgradit ćemo prvu tvornicu lijekova južnije od Rijeke!

HF

Želio sam filmom na svoj način pomoći Gotovini

HF

Miloševića su otrovali u Den Haagu

HF

Najvažnije osnivanje hrvatskih škola

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...