Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba ‘Ništa se ne baca’ na splitskom Peristilu

Mikulić kreće iz slikarskog obrazovanja i bavi se kiparstvom, materijalizirajući i opredmećujući njegov senzibilitet i doživljaj svijeta

 

Izložba Nene Mikulića naziva „Ništa se ne baca“ otvorena je u utorak, 17. kolovoza 2021. u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu. Mikulić se predstavlja s 15 slika, 14 skulptura, dvije grafike i 20-ak crteža.  

O značenju naziva izložbe „Ništa se ne baca“ autor je rekao kako je od prvih ozbiljnijih početaka bavljenjem umjetnošću vrlo rano počeo ugrađivati kojekakve dijelove u skulpture i reljefe u slikama (slikoreljefima). „Nakon što sam potrošio sve zanimljive oblike koje sam mogao iskoristiti po kući, od viljuški, komada metra, kojekakvih federa i sl. ako bih ugledao bačen neki stari tv ili videorekorder npr., ja bih ga pokupio i tražio zanimljive dijelove koje bi ukomponirao u radove. Ovu godinu se puno bavim papirom i počeo sam sklapati od starih neuspjelih crteža nove, tako da kidam komadiće starih koji mi se sviđaju i od tih ‘puzli’ nastaju potpuno novi radovi i spašena je neka dobra crta koja je bila ‘za bacit’. Sam naziv izložbe najbolje objašnjava ptica na plakatu za čiji rep sam iskoristio svoje potrošene stare kistove koji su bili ‘za bacit’.

Otvarajući izložbu povjesničarka umjetnosti Vesna Bulić Baketić istaknula je da impresionira Mikulićeva slojevitost. „Mikulić kreće iz slikarskog obrazovanja i bavi se kiparstvom, materijalizirajući i opredmećujući njegov senzibilitet i doživljaj svijeta. Mikulić za svoje skulpture koristi predmete koji su imali drugu upotrebu dajući im sasvim novi život u umjetnosti.“

Slikanje i oblikovanje za Nenu Mikulića je i fizička i psihička potreba koja ujedinjuje njegova raznolika i neimarska i ljudska iskustva želeći na platno ili neku drugu podlogu prenijeti i njegov izvanjski i unutarnji svijet. On to radi žestoko i iskreno, ali ono što je još važnije jest što njegova likovna djela, osim spomenutih odlika, resi i izražajnost koja ga uvrštava unutar kruga intrigantnijih i potentnijih sudionika suvremene hrvatske likovne scene.

U svojoj posljednjoj fazi, nakon dugogodišnje posvećenosti drvetu, Mikulić otkriva metal i vješto iznalazi nove forme i oblike, čineći po pitanju skulpture blagi odmak od figurativnog ka apstraktnom. No ipak najveći odmak od dosadašnjeg istraživačkog spektra Mikulić demonstrira u slikarskoj domeni. Beskompromisno, pa ipak s ponešto prepoznatljive sirovosti Mikulić se preobražava u Homo cogitus, čovjeka koji ne samo misli već i osjeća, čovjeka koji prestaje biti tek kanal vlastitih mehanizama, koji ne traži sigurnost, već nove, još neutabane staze. Suočen s krizom vlastite kodifikacije autor je prisiljen na unutarnji uzmak, pri čemu namjerno iskrivljuje os po kojoj se do tada kretao. U svojevrsnom introeskapizmu suočava se sa sjenovitim predjelima sebstva, koji nakon što su prepreke uklonjene, slobodno i nesputano izlaze na površinu, otkrivaju se u svojoj kompleksnosti i nepredvidljivosti kao mjesta bolnog intenziteta, snažnog dinamičnog naboja, energičnih poteza kistom.

 „Možemo bez mnogo natezanja reći kako je Neno Mikulić nakon Vaska Lipovca u novoj generaciji (dalmatinskih) umjetnika obnovio onu čarobnu melankoliju Juga i novu emotivnost u skulpturi koja mora malo radi podneblja i mentaliteta biti rudimentarna i greza, ali puna topline prema čovjeku i zvirima podjednako. Tu nema mjesta pretjeranoj, artificijelnoj stilizaciji skulpture, reljefa i slike ili stilističkom dizajniranju ljudsko-životinjskih odnosa. Jer, kada promatram Mikulićeve radove, često mi se dogodi da u pozadini automatski čujem dijaloge iz Malog mista, neke Arsenove morske stihove ili Runjićev Picaferaj… onaj trajni duh starog Mediterana koji nije još zaboravljen u ovoj našoj trash & high-tech generaciji“,  navodi Iva Korbler u katalogu izložbe.

Neno Mikulić rođen je 1964.g. u Splitu . Kemijsko-tehnološki fakultet završio je u Zagrebu 1987. godine. Od 1986 godine bavi se novinskom karikaturom i stripom. 2002. godine diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele. Živi i radi u Splitu.

Izložba se može pogledati do 7. rujna 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

“Usputni psić” Czeslawa Milosza

HF

Gusari sa Neretve

HF

Eruptivni kolor Mladena Žunjića

HF

Nenadmašna sezona kraljevskoga početka i srčanoga završetka!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više