Hrvatski Fokus
Kultura

Stvarno nestvarni svijet Sonje Đurić

Niz ovih ulja obilježen je i jasnim prisustvom energije koja se rasprostire cjelinom platna

 

Prvoga rujna ove godine u zagrebačkoj knjižnici August Cesarec, Radauševa 7, predstavlja se s novom samostalnom izložbom ulja velikih formata, Stvarno nestvarni svijet, devetom samostalnom, suvremena hrvatska likovna umjetnica slikarica Sonja Đurić. Izložba će biti otvorena do tridesetoga rujna.

O nadahnutom slikarstvu Sonje Đurić, o kompleksnom opusu gdje se izravno ili neizravno dodiruju figuracija i nefiguracija, skladno uklopljene u jedan, jedinstveni izraz, o nizu motiva koji se logično izmjenjuju na štafelaju, o autorskom inzistiranju na tehnici ulja na platnu,moramo istaknuti u prigodi svakog nastupa,sudjelovanja na izložbama. Najnoviji ciklus ulja na doista velikim formatima platna (veliki je format doista rijedak u aktualnoj produkciji i stoga je ova izložba još zanimljivija i izazovnija) tretira u poznatom izrazito kolorističkom odmjerenom pristupu niz motiva koji se doimaju kao sastavnica između stvarnog i nestvarnoga svijeta. Tu sastavnicu čine i detalji prirode, vode, livade, šume, močvare, drveće ali i niz apstraktnih formi, neobičnih simbola, konstruiranih bojom, koji jesu očito, paralelni ili alternativni svijet, onostrani svijet. Ta dva svijeta, istodobno i udaljena i različita i svijetovi koji se i dodiruju i prožimaju, to nesvakidašnje zajedništvo vidljivoga i nevidljivoga u središtu je slikarske pozornosti Sonje Đurić.

Niz ovih ulja obilježen je i jasnim prisustvom energije koja se rasprostire cjelinom platna, to je energija koja na trenutke miruje ili se tek minimalno giba ili se u drugim prigodama na idućim slikama osjeća snažan energetski naboj koji doista vrije ispod same površine. Ulja Stvarno nestvarnoga svijeta slikarice Sonje Đurić značajan su doprinos aktualnoj slikarskoj produkciji. Riječ je o izrazito originalnom autorskom djelu,specifična produhovljena izraza.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Umjetnost slikara Akopa Akopjana

HF

Umjetnost je ludilo

HF

Premijeru, zaustavi “događanja naroda”!

HF

Slike ispunjene duševnom toplinom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...