Hrvatski Fokus
Kultura

Stvarno nestvarni svijet Sonje Đurić

Niz ovih ulja obilježen je i jasnim prisustvom energije koja se rasprostire cjelinom platna

 

Prvoga rujna ove godine u zagrebačkoj knjižnici August Cesarec, Radauševa 7, predstavlja se s novom samostalnom izložbom ulja velikih formata, Stvarno nestvarni svijet, devetom samostalnom, suvremena hrvatska likovna umjetnica slikarica Sonja Đurić. Izložba će biti otvorena do tridesetoga rujna.

O nadahnutom slikarstvu Sonje Đurić, o kompleksnom opusu gdje se izravno ili neizravno dodiruju figuracija i nefiguracija, skladno uklopljene u jedan, jedinstveni izraz, o nizu motiva koji se logično izmjenjuju na štafelaju, o autorskom inzistiranju na tehnici ulja na platnu,moramo istaknuti u prigodi svakog nastupa,sudjelovanja na izložbama. Najnoviji ciklus ulja na doista velikim formatima platna (veliki je format doista rijedak u aktualnoj produkciji i stoga je ova izložba još zanimljivija i izazovnija) tretira u poznatom izrazito kolorističkom odmjerenom pristupu niz motiva koji se doimaju kao sastavnica između stvarnog i nestvarnoga svijeta. Tu sastavnicu čine i detalji prirode, vode, livade, šume, močvare, drveće ali i niz apstraktnih formi, neobičnih simbola, konstruiranih bojom, koji jesu očito, paralelni ili alternativni svijet, onostrani svijet. Ta dva svijeta, istodobno i udaljena i različita i svijetovi koji se i dodiruju i prožimaju, to nesvakidašnje zajedništvo vidljivoga i nevidljivoga u središtu je slikarske pozornosti Sonje Đurić.

Niz ovih ulja obilježen je i jasnim prisustvom energije koja se rasprostire cjelinom platna, to je energija koja na trenutke miruje ili se tek minimalno giba ili se u drugim prigodama na idućim slikama osjeća snažan energetski naboj koji doista vrije ispod same površine. Ulja Stvarno nestvarnoga svijeta slikarice Sonje Đurić značajan su doprinos aktualnoj slikarskoj produkciji. Riječ je o izrazito originalnom autorskom djelu,specifična produhovljena izraza.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Darijin složeni sustav znakova

HF

Bogata ostavština Ivana Matije Škarića

HF

Lili Gluić – slikarica mora i pjesnikinja mora

hrvatski-fokus

Novi ciklus Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više