Hrvatski Fokus
Znanost

Kina zabranjuje polaganje ispita šestogodišnjoj školskoj djeci

Nove mjere zabranjuju pismene ispite za osnovnoškolce u Kini

 

Kina je najavila zabranu pismenih ispita za djecu od šest i sedam godina. Posljednji je pokušaj da se pokuša ublažiti pritisak na roditelje i učenike u visoko konkurentnom obrazovnom sustavu. Učenici su nekad morali polagati ispite od prve godine osnovne škole, pa sve do prijamnog ispita na sveučilištu u dobi od 18 godina. No, ministarstvo obrazovanja priopćilo je kako pritisak šteti “fizičkom i mentalnom zdravlju” učenika. U priopćenju, ministarstvo je kazalo: “Ispiti su neophodni dio školskog obrazovanja ali neke škole imaju probleme poput prekomjernih ispita koji izazivaju prekomjerno opterećenje učenika … to se mora ispraviti.” Pravila također ograničavaju broj testova i ispita koje škola može postaviti po roku. “Prvi i drugi razred osnovne škole ne će morati polagati ispite na papiru. Za ostale razrede škola može organizirati završni ispit svakog polugodišta. Srednji ispiti dopušteni su za niže srednje škole. Mjestima nije dopušteno organizirati regionalne ili međuškolske ispite za sve razrede osnovne škole”, dodalo je Ministarstvo obrazovanja (MOE).

“Učenicima nižih razreda srednje škole koji ne diplomiraju također nije dopušteno organizirati tjedne testove, ispite jedinica, mjesečne ispite itd. Također nisu dopušteni ispiti prikriveni pod različitim imenima, poput akademskog istraživanja.”

Reakcija na kineskoj platformi društvenih medija Weibo bila je pomiješana s nekima koji su rekli da je to korak u pravom smjeru za ublažavanje pritiska na djecu. Drugi su pitali kako će škole testirati i mjeriti sposobnosti bez ispita. Najava je dio širih reformi u kineskom obrazovnom sektoru. U srpnju je Peking oduzeo mogućnost online tvrtkama za podučavanje koje djeluju u zemlji da ostvare profit od poučavanja osnovnih predmeta. Nove smjernice također su ograničile strana ulaganja u industriju i poremetile privatni sektor podučavanja koji je vrijedio oko 120 milijardi dolara (87 milijardi funti) prije remonta. U to vrijeme se na taj potez gledalo kao na to da vlasti pokušavaju ublažiti financijske pritiske odgajanja djece, nakon što je Kina objavila rekordno nisku stopu nataliteta. Problem je i nejednakost u obrazovanju – imućniji roditelji spremni su potrošiti tisuće novca kako bi svoju djecu doveli u vrhunske škole.

Opsesija zemlje obrazovanjem također utječe na cijene nekretnina, a bogatiji roditelji otimaju imovinu u školskim područjima. Kinesko ministarstvo obrazovanja također je ove godine zabranilo domaće zadaće učenicima prvih razreda, a učenicima mlađih srednjih škola ograničilo domaće zadaće na 1,5 sati po noći, prema izvješću AFP-a. (m.k.)

Povezane objave

Nova prijetnja prehrambenoj suverenosti

HF

Svjetski Dan tla

HF

Amazona u plamenu

HF

Kamo odlaze iskorišteni lijekovi?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više