Hrvatski Fokus
Kultura

Na Vrbasu tekija

Mlakić u andrićevskom stilu piše nadahnuto

 

Nedavno je u zajedničkoj nakladi Frakture i Franjevačkog samostana Sv. Luke iz Jajca, objavljena zanimljiva i intrigantna proza suvremenog književnika Josipa Mlakića, Na Vrbasu tekija, izdanje izvrsno opremljeno. Riječ je o piscu koji odavno skrenuo pozornost javnosti na svoj rad. Vjerujem da će tako i biti i s ovom neobičnom knjigom, u kojoj Mlakić u andrićevskom stilu piše nadahnuto o gradnji samostana u Jajcu, u životu, o fratrima u složenim i zahtijevnim vremenima devetnaestog i dvadesetog stoljeća.

Proza je podijeljena u tri dijela, Na Vrbasu tekija, Jajačka hronika i Paučina i promaja. Prve dvije cjeline navodno pripadaju Andriću, riječ je o pronađenom rukopisu, dok u trećem Mlakić progovara o Andriću i njegovom djelu. I ova je knjiga potvrdila nakon i Martensove studije kako nije prestalo zanimanje javnosti za Andrića i njegov opus. No ova me je Mlakićeva tečno napisana proza podsjetila na vlastita iskustva s velikim piscem u mladosti, kada me je njegova rečenenica doista ushićivala. Kasnije, najviše me je zanimao Mihajlo/Omer.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Biciklist i biciklisti

HF

I Zagreb je imao svoga Klimta

HF

Dome roda hrvatskog

HF

Gorim k’o svijeća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više