Hrvatski Fokus
Kolumne

Nema koristi od EU-a

Plenković se hvali brzim oporavkom, a ekonomistica poručuje: Bugarska bi nas mogla prestići

 

HRVATSKOJ TREBA: ŠOK TERAPIJA (PA ŠTO TO ZNAČILO), OKUPITI LJUDSKI, STVARALAČKI KAPITAL, OSIGURATI PROJEKTE, ULOŽITI DVA PUTA VIŠE NOVACA NEGO IH ULAŽU. KOMPANIJE OD NACIONALNOGA INTERESA VRATITI U HRVATSKO VLASNIŠTVO… (to se može i to se mora). Pitali smo Marušku Vizek s Ekonomskog instituta o tome ustvari kako stoji hrvatska ekonomija. “To je već šira slika, a tu se nemamo čime puno pohvaliti. Temeljni razlog je nedostatni rast proizvodnosti, a što se događa zbog nedostatka bitnih ekonomskih reformi u zemlji, što je dugoročni problem koji nas prati tri desetljeća. Bili smo treća najbogatija nova članica Europske unije, a sad smo postali druga najsiromašnija s tendencijom da nas prestigne najsiromašnija, a to je Bugarska”, rekla je Vizek.

Ovi katastrofalni rezultati su petogodišnji trend Republike Hrvatske u svemu, naravno i u EKONOMIJI. Isto kako osobe iz biznisa znadu što je trend, tako znadu kako se trend mijenja. Temelj za promjenu trenda u Hrvatskoj ne postoji i to mnogi znaju samo šute. Upravo u vrijeme pisanja ovoga teksta tjednik Nacional objavljuje kako je upravo u Virovitici Plenković izjavio: „Vlada se uspješno suprotstavila krizi uzrokovanom pandemijom. Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske“. Ovo je neshvatljivo da jedna zdrava osoba može ovakvo nešto izjaviti. To su nacionalno opasne izjave. Jednostavno to nije istina mnoge su kompanije u EU pojedinačno dobile potpore veće od čitave RH ekonomije. Isto tako su kompanije u EU pojedinačno dobile potpore od svojih Vlada koliko je RH dobila u pet godina od EU-a. Koliki su TRILIJUNI EURA uloženi u državne ekonomije za rast i razvoj za vrijeme pandemije?

U pandemiji Hrvatska ekonomija je dramatično nazadovala u odnosu na druge. I još je vise uništila i ovo mizerno malo ekonomije. Ulaganja, investicije u realnu ekonomiju NULA, niti na nivou održavanja. Što sada ili šok ili dugogodišnja kataklizma?

Koja je korist od EU-a?

Pogledajte koliko smo u plusu u odnosu na sredstva uplaćena u proračun Unije. U nešto više od sedam godina hrvatski je proračun u plusu od 44,71 milijarde kuna.Hrvatska je u plusu 44 milijarde kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije, priopćilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a nakon što je Vlada na sjednici prihvatila Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova.

Od 2013. godine do 26. kolovoza 2021. razlika između sredstava uplaćenih iz proračuna EU-a u hrvatski proračun i sredstava uplaćenih iz tog u proračun Europske unije iznosi 44,71 milijarde kuna u korist hrvatskog proračuna, naglašava Ministarstvo.

Poštovane građanke i građani, ovo je jedna od tisuća manipulacija. Pokušavaju izvlačenje za državu mizernih brojaka i njima fascinirati građane. Plenković sakriva ekonomsku i svakojaku istinu zla u koje nas je uvukao, na način da poručuje „MILIJARDA IZ BRUXELLESA“. Pogledajmo samo jedan usporedni podatak: godišnja neto dobit Grupe MOL je oko 5 milijardi kuna, sada u stabilnome tržištu i puno više.

Sa čime se Plenković hvali. A ne će prezentirati usporedne pokazatelje za EU koji pokazuju da nas je to njegovo bahaćenje i EU-u koštalo milijardi i dovele ekonomski, socijalno i drukčije na dno EU-a. I još ovako uništena Bugarska će nas preplaviti (prestići). Ovu sam tragediju predvidio prije 4 godine, stalno upozoravam. Ove osobe da nešto drugo ne kažem PLENKOVIĆ – MARIĆ – VUJČIĆ su grobari Republike Hrvatske.

Ivica Todorić, https://www.facebook.com/ivicatodoric.hr

Povezane objave

Dosta nam je dosta

HF

Cijepljenje opasnije od necijepljenja

hrvatski-fokus

Kako je Staljinov komunizam ubijao Hrvate

HF

Muke po mirovini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više