Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus krajobraza u ulju na papiru Lukše Peke

Ciklus krajobraza s arkadijskim motivima vrhunski je produkt suvremenog hrvatskoga slikarstva, nadahnut i poticajan

 

Kontinuirano poznati dubrovački umjetnik akademski slikar Lukša Peko slika motive krajobraza, stvarno nestvarnog prostora koji nas okružuje, doista česta i u našim razmišljanjima. Serija impresivnih ulja na papiru s motivima pješčane obale koju nježno dodiruje more, iznad kojeg se uzdižu čudesni tajanstveni visovi, prostiru se proplanci prošarani raslinjem, dražesne tihe uvale, otoci obrubljeni zelenilo ispod oblaka i neba jedinstvene plave boje. Je li to odsjaj izgubljenog zavičaja suvremenog čovjeka zarobljenog u betonu i asfaltu, je li to maglovito sjećanje na daleku i sretniju, mirniju, ljudskiju prošlost, je li to samo zamišljaj izmorenog duha, je li ovaj nadnaravni krajobraz samo tlapnja?

Vedrina koja prekriva prostor poput zaštićujućeg prozirnog plašta vidljiva je na svakoj slici, gotovo se može dodirnuti dok promatramo sjaj ljetnih mediteranskih boja, u svoj njihovoj živahnosti i reklo bi se, neprolaznosti. Pred nama vječno trajući krajobraz, sunčan i topao, harmoničan i poželjan, predivan u svojoj klasičnoj ljepoti jednostavnosti prirode. Peko je majstorski izveo čitavu seriju ulja na papiru manjeg formata s motivima i postojećim i izmišljenim, ponegdje spretno isprepleo realno i irealno i stvorio kompoziciju čiste i sačuvane nature prepune svjetla i radosti.

Ciklus krajobraza s arkadijskim motivima Lukše Peke vrhunski je produkt suvremenog hrvatskoga slikarstva, nadahnut i poticajan.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Magični kolori Josipa Pine Trostmanna

hrvatski-fokus

GOSPODARICA – Ovo je tvoj svijet (5)

HF

Nijemi jauci

HF

Riječ 2019. godine prema Websterovu rječniku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...