Hrvatski Fokus
Kultura

Senzualni krokiji Rade Marković

Žene isklesane kroz vjekove…

 

Rada Marković (1958.) iz Darde članica je HDLU-a Zagreb. Nedavno se zagrebačkoj publici predstavila ciklusom “Žene isklesane kroz vjekove.”

Tehnika tuša omogućuje brz i efektan crtež (tzv. kroki, croquis) koji zahtijeva majstorstvo, takva slikarska vrsta nastala je na Dalekom Istoku dok su Europljani bili još u barbarskom dobu, ili se bavili nečim sasvim drugim (npr. mozaik u Bizantu). Francuski slikari prije Drugoga svjetskoga rata najviše su doprinijeli tom miljeu, sjetimo se Bonnarda, Matissea, Duffyja, Rouaulta, Vuillarda, M. Gromairea ali i nekih njemačkih ekspresionista (npr. Mueller, Kirchner) te Bečanina Schielea i Venecijanca H. Prattija. Od naših modernističkih crtača imali smo darovite pokušaje velikoga Miroslava Kraljevića, solidan štih Fedora Vaića, te Ivu Dulčića.

Hitrina ruke, erudicija i smisao za sažimanje i kompoziciju ovu likovnu vrstu jako vezuju sa poezijom; ove bi slike čiste senzualnosti odlično stajale uz pjesme Pabla Nerude. “Žene isklesane kroz vjekove” Rade Marković  je vrlo solidan ciklus, dobro i temeljito “isklesan”, kojega treba svakako nastaviti jer pruža značajne likovne mogućnosti! Čestitamo na vrsnom radu.

Teo Trostmann

Povezani članci

Novi ciklus slika malog formata Lukše Peke

HF

Krležina hrvatska književna riječ

HF

Portreti žena Nevena Otavijevića

HF

Tajanstveni svijet akrila Bojana Doleneca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...