Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus ulja Nevena Otavijevića

Ciklus ulja nastao na šperpločama manjih formata i na platnima srednjeg formata

 

Zadarski slikar, Neven Otavijević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik. Autor je zanimljivog i nadahnutog ciklusa ponajprije krajobraza, prostora u komu živi, prostora priobalja i otoka, ali svakako prostora u komu je more ključni element. Novi ciklus ulja nastao je na šperpločama manjih formata i na platnima srednjeg formata s harmoničnim kolorističkim pristupom motivu pojedinih dijelova obale ili grada ili nizu kuća na padini s istaknutim stablima.

Novi ciklus neprijeporno pokazuje sve izrazitiju autorsku, slikarsku zrelost Nevena Otavijevića, vidljivo u skladnoj i odmjerenoj realizaciji. Umjetnik je pronašao svoj put, istina mukotrpan i neizvjestan, ali put koji ga vremenom odvodi ili dovodi do željenih artističkih rezultata. Stvarni motivi koje Otavijević rado koristi svakako posjeduju arkadijski karakter, ukazujući time na jedinstvenu ljepotu prirode i njezinu privlačnost, koju tako često zamišljamo, negdje daleko i nedohvatno, a oni su tu, neposredno pored nas.

Otavijević ne slika mnogo, kao poneki autori, slika više od niza drugih, stvarajući vrlo osobeni opus, koloristički iznijansiran. Osobno mi se jako sviđa motiv uspravnih stabala drveća, visokih i ponosnih poput mitskih stražara, čuvara na rubu mora i početku kopna. Ta nesavitljiva uspravnost drva dominira cijelom slikom.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sonata

HF

BALTES – Vrckava Eleonora (7)

HF

Završni koncert sezone i dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja

hrvatski-fokus

Šapni mi samo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više