Hrvatski Fokus
Kolumne

U Ljubuškom podignut spomenik pripadnicima skupine FENIKS ’72.

Od devetnaest pripadnika Skupine Feniks ’72 dvojica su bila s područja Ljubuškog

 

Spomenik pripadnicima Skupine Feniks ’72 svečano je otkriven i blagoslovljen jučer, u subotu 18. rujna, u Ljubuškom. Od devetnaest pripadnika Skupine Feniks ’72 dvojica su bila s područja Grada Ljubuškog – Pavao Vegar iz Vašarovića i Ludvig Pavlović iz Vitine. Vegar je poginuo 21. srpnja 1972. u Trnbusima kod Blata na Cetini, a Pavlović je 24. srpnja 1972. zarobljen u Pribiću kod Livna te ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na kaznu smrti strijeljanjem, koja mu je potom pretvorena u dvadesetogodišnju robiju. Nakon izdržane kazne odmah se priključio dragovoljačkim postrojbama u Hercegovini te je poginuo 18. rujna 1991. godine.

Treća žrtva bio je Ante Miličević iz Radišića koji je bio vanjski član Skupine Feniks ’72. Nakon što je otkriven, uhićen je u Dubrovniku i doveden u zatvor u Mostaru, gdje mu se izgubio svaki trag – likvidiran je bez suđenja na nepoznatom mjestu.

Spomenik su svečano otkrili Ludvigov sin Ludvig Pavlović i Mirko Vegar, nećak Pavla Vegara, dok je spomenik blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Spomen obilježje rad je akademskog kipara Zdenka Galića.

O akciji Feniks ’72 i o tome kako je djelovala na Hrvate u Australiji i sve one koji su težili slobodi govorio je Ivan Butković ispred Hrvatske uzdanice koja je zajedno s Gradom Ljubuškim organizirala svečanost.

Svečanosti su, uz članove obitelji stradalih pripadnika Skupine Feniks ’72, predstavnike Grada Ljubuškog predvođene gradonačelnikom Vedranom Markotićem i predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, i članova udruge Hrvatska uzdanica, nazočili i predstavnici Županije Zapadnohercegovačke, na čelu s predsjednikom Skupštine Ivanom Jelčićem, dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević, županijski ministar unutarnjih poslova David Grbavac i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, pripadnici PPN Ludvig Pavlović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika, rodbina i prijatelji, koji su položili vijence i zapalili svijeće.

Prije otkrivanja spomenika obilježena je 30. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića. Sveta misa zadušnica služena je u crkvi u Vitini, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod poprsja Ludviga Pavlovića u parku u Vitini i na mjesnom groblju, a zatim i u Studenim Vrilima, zajedno s predstavnicima Općine Posušje predvođenih načelnikom Antom Begićem, položili su vijence, upalili svijeće i odali počast na mjestu Ludvigove pogibije. (Ljubuski.ba)

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612/

Povezani članci

Međunarodno priznanje Hrvatske i nove laži Mate Granića

hrvatski-fokus

Kinezi su nas sve preveslali

HF

Protutijela isprovocirana cjepivom olakšavaju ulaz virusima u stanice umjesto da ih neutraliziraju!

hrvatski-fokus

Jugoakrobacije istoričara Hrvoja Klasića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...