Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Rimska deklaracija Međunarodnog saveza liječnika i medicinskih znanstvenika

Političko zadiranje u medicinsku praksu i u odnos liječnika i pacijenta mora prestati

 

MEĐUNARODNI SAVEZ LIJEČNIKA I MEDICINSKIH ZNANSTVENIKA OBJAVIO JE 2. RUJNA TZV. RIMSKU DEKLARACIJU

DEKLARACIJA LIJEČNIKA: GLOBALNI SKUP O COVIDU – RIM, ITALIJA

Mi liječnici svijeta, ujedinjeni i odani Hipokratovoj zakletvi, prepoznajući raskrižje na kojem se nalazi medicinska profesija kakvu poznajemo, prisiljeni smo izjaviti sljedeće:

UZIMAJUĆI U OBZIR da je naša najveća odgovornost i dužnost podržati i vratiti dostojanstvo, integritet, umijeće i znanost medicine;

UZIMAJUĆI U OBZIR da postoji neviđen napad na našu sposobnost brige o našim pacijentima;

UZIMAJUĆI U OBZIR da su kreatori javnih politika odlučili silom nametnuti strategiju liječenja “jedna veličina za sve”, koja rezultira nepotrebnom bolešću i smrću, umjesto da podupiru temeljne koncepte individualiziranog, personaliziranog pristupa skrbi za pacijente koji se dokazao sigurnim i učinkovitijim;

UZIMAJUĆI U OBZIR da su liječnici i drugi pružatelji zdravstvenih usluga koji rade na prvim linijama, koristeći svoje znanje o epidemiologiji, patofiziologiji i farmakologiji, često prvi koji identificiraju nove, za život potencijalno spasonosne tretmane;

UZIMAJUĆI U OBZIR da se liječnici sve više obeshrabruju u uključivanje u otvoreni stručni diskurs i razmjenu ideja o novim i nastajućim bolestima, ne samo da ugrožavaju bit medicinske profesije, već što je još važnije, i tragičnije, živote naših pacijenata;

UZIMAJUĆI U OBZIR da je tisućama liječnika onemogućeno pružanje liječenja njihovim pacijentima, zbog prepreka koje su postavile ljekarne, bolnice i agencije za javno zdravstvo, zbog čega je velika većina pružatelja zdravstvene zaštite bespomoćna u zaštiti svojih pacijenata suočenih bolešću.. Liječnici sada savjetuju svojim pacijentima da jednostavno odu kući (dopuštajući tako umnažanje virusa) i vrate se kad im se bolest pogorša, što je rezultiralo stotinama tisuća nepotrebnih smrti pacijenata, zbog propusta u liječenju;

UZIMAJUĆI U OBZIR da ovo nije medicina. Ovo nije skrb. Ove politike mogu zapravo predstavljati zločin protiv čovječnosti.

ZATO JE SADA:

ODLUČENO, da se mora obnoviti odnos liječnik-pacijent. Srž medicine je upravo taj odnos koji liječnicima omogućuje da najbolje razumiju svoje pacijente i njihove bolesti, formuliraju tretmane koji daju najbolje mogućnosti za uspjeh, dok je pacijent aktivan sudionik njihove skrbi.

ODLUČENO, da se političko zadiranje u medicinsku praksu i u odnos liječnika i pacijenta mora prekinuti. Liječnici i svi pružatelji zdravstvenih usluga moraju biti slobodni baviti se medicinskim umijećem i znanošću bez straha od odmazde, cenzure, klevete ili disciplinskih mjera, uključujući mogući gubitak dozvola i bolničkih privilegija, gubitak ugovora o osiguranju i uplitanje državnih tijela i organizacija – koje nas dodatno sprječavaju u zbrinjavanju pacijenata kojima je to potrebno. Više nego ikad, mora se zaštititi pravo i sposobnost razmjene objektivnih znanstvenih nalaza koji dodatno podupiru naše razumijevanje bolesti.

ODLUČENO, da liječnici moraju braniti svoje pravo na propisivanje liječenja, poštujući načelo ‘PRVO, NE UČINITI ŠTETU.’ Liječnici ne smiju biti ograničeni u propisivanju sigurnih i učinkovitih tretmana. Ova ograničenja i dalje uzrokuju nepotrebne bolesti i smrt. Prava pacijenata, nakon što su u potpunosti obaviješteni o rizicima i koristima svake opcije, moraju se vratiti kako bi se mogli primati ti tretmani.

ODLUČENO, pozivamo liječnike svijeta i sve pružatelje zdravstvenih usluga da nam se pridruže u ovoj plemenitoj stvari dok nastojimo vratiti povjerenje, integritet i profesionalnost u medicinsku praksu.

ODLUČENO, pozivamo znanstvenike svijeta, koji su vješti u biomedicinskim istraživanjima i pridržavaju se najviših etičkih i moralnih standarda, da inzistiraju na svojoj sposobnosti provođenja i objavljivanja objektivnih, empirijskih istraživanja bez straha od odmazde u pogledu njihove karijere, ugleda i sredstava za život.

ODLUČENO, pozivamo pacijente koji vjeruju u važnost odnosa liječnik-pacijent i sposobnost da budu aktivni sudionici u njihovoj skrbi, da zahtijevaju pristup medicinskoj skrbi utemeljenoj na znanosti.

U POTVRDU ČEGA, dolje potpisani je potpisao ovu Deklaraciju od dana kada je prvi put napisana.

Deklaracija se može potpisati: https://doctorsandscientistsdeclaration.org

IZVOR:

  1. International Alliance of Physicians and Medical Scientists: „Physicians Declaration: Global COVID Summit – Rome, Italy, rujan 2021.

 2. https://doctorsandscientistsdeclaration.org

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Vučić i Dodik će snimati film o Jasenovcu!

HF

S NJEMAČKE DALEKOVIDNICE – Nije u redu Europo!!! Gdje je bila naša Angela Merkel?

HF

Svjetski dan tla – 5. prosinca

HF

Oslobođen časnik Zdenko Andabak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više