Hrvatski Fokus

Njezin stil vladavine obilježio je 21. stoljeće

 

Sa svjetske političke scene odlazi najmoćnija žena svijeta, znanstvenica, njemačka dugogodišnja kancelarka Angela Merkel. Mnogi je nazivaju “kancelarkom slobodnog svijeta”. Poslije nje ništa više u europskoj i svjetskoj politici ne će biti isto. Ovih dana mnogi pišu o toj jednostavnoj, prirodnoj i moćnoj ženi. To su znanstveni, stručni, publicistički i novinarski osvrti. Gotovo svi oni imaju jedinstveno mišljenje o kancelarki Merkel u pogledu njenog obrazovanja, odgoja, sposobnosti, odgovornosti, mudrosti, čvrste ruke, uvijek spremne na dijalog i nužne kompromise. Neki joj zamjeraju kako je često mijenjala svoja mišljenja i odluke. To je sasvim normalno i nužno potrebno. “Stalna na tom svijetu samo mijena jest”, rekao je Heraklit, Petar Preradović i još mnogi mislioci, pisci, pjesnici i publicisti. Svijet i društvo nisu statični, već su u vječnom kretanju i kruženju. Mišljenja se moraju mijenjati i prilagođavati. Zbog  međusobne suradnje i zajedničkog djelovanja, u smislu traženja, nalaženja i ostvarenja boljitka za sve kompromisi su nužni. Kompromisi zahtijevaju mijenjanje pojedinih mišljenja i krutih stavova. To ne znači da se odustaje od temeljne ideologije, filozofije, politike i misli vodilje.

Iz svega viđenog misao vodilja Frau Merkel, bila je utemeljena na njenom kršćanskom odgoju, filozofiji dobra, izvrsnosti, marljivosti, predanosti, milosrđa, humanosti, pravne jednakosti, poštenja, istinoljubivosti, pokajanja, samouvjerenosti, političke korektnosti, s ciljem napretka (općeg i posebnog) a priori za Njemačku. Nije naodmet spomenuti kako je Angela Merkel doktorica fizike, te posjeduje izvanredno znanje iz matematike, što je pokazala kao studentica, osvojivši prvo mjesto na matematičkoj olimpijadi u Moskvi. Poznato je kako se iz sadržaja fizike i matematike razvijaju mnoge funkcionalne sposobnosti, poput logičkog razmišljanja, sposobnost analize i sinteze, mogućnost stvaranja asocijacija između poznatog i nepoznatog, kognitivno i kritičko mišljenje, racionalnost, sistematičnost, točnost, sposobnost realnog predviđanja,….

Nakon odlaska moćnog kancelara Helmuta Kohla, europski i svjetski moćnici (alfa mužjaci) su mislili kako će brzo, lako i jednostavno “srediti” i prilagoditi sebi i svojim politikama “Kohlovu curicu”. To se nije dogodilo. “Curica” Angela je “sredila” njih. U svom dugogodišnjem mandatu, njemačka kancelarka Angela Merkel, surađivala je s mnogim državnicima. Mnogi od njih su otišli s političke scene. Bilo je tu predsjednika država, premijera, državnih i međunarodnih tajnika. Merkel je ostajala, ostala  i opstala sve do danas, kad se sama odlučila politički umiroviti, nakon šesnaest godina kancelarskog posla. Dosta joj je. Umorila se. Napravila je puno za Njemačku, Europu i svijet.

Nije baš sve uvijek bilo dobro, poželjno i primjereno. Napravila je ono što je u danom trenutku mislila da je najbolje, prvenstveno za Njemačku. Kažu da je demokraciju zapostavila zbog gospodarstva(?). To je veliko i duboko pitanje, koje zahtijeva pomne analize i sinteze. Tu se nameće laičko pitanje: Biti demokrati ili biti gladni?

Stručnjaci će o tome još dugo voditi rasprave, govoriti i pisati. Povjesničari i povijest će njemačkoj kancelarki Merkel pokušati dati ono mjesto u politici i životu koje zaslužuje svojim radom, angažmanom i djelovanjem. Najmoćnija žena svijeta silazi s aktualne političke scene, ali ne silazi i ne odlazi, u zaborav. Doktrina njezina vladanja i upravljanja će se izučavati,  proučavati, studirati, procjenjivati i ocjenjivati, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Njezin stil i način vladanja su prozvali merkelizam. Taj je stil obilježio 21. stoljeće, na samom početku. Možda jednog dana taj stil postane određeni, specifični politički pravac vladanja i upravljanja, koji će mnogi slijediti. O tome će odlučiti znanstvenici i stručnjaci, nakon brojnih analiza, sinteza, usporedbi,  paralela, asimptota, parabola, hiberbola, jednadžbi, funkcija, relacija, diferencijacija, integracija, inkluzija…, kad se pomno multidisciplinarno prouči politički rad, cjelokupno djelovanje i značenje njemačke kancelarke, njihove Mutti, u mnogim relacijama, njemačkim, europskim i svjetskim, posebice u pogledu migranata, koji su se raspršili diljem Europe i svijeta.

Mene je gospođa Merkel fascinirala svojom jednostavnom prirodnom, normalnom svakodnevnom pojavom u javnosti, na svakom mjestu. Čovjek bi rekao obična žena. U mnoštvu ili na ulici ne bi je niti zapazio. Ničim se nigdje nije isticala, osim znanjem i mudrosti. Uvijek pristojno i primjereno odjevena, počešljana, našminkana (često bez šminke). Rukovodila se onom narodnom” nije bitno što je na glavi, nego u glavi” ili pak onom “Prazan klas visoko glavu diže.” Njezina glava je često bila pognuta, zbog briga tereta, ponekad i pritiska. Svojim je načinom komunikacije i uvjerljivim argumentima lomila i slomila mnoge muške sugovornike. Njihov ego i testosteronska nadmoć (testosteronspigel), brzo bi splasnuli pred dobro pripremljenim i argumentiranim činjenicama Frau Merkel. Štogod radila, gdje god radila, s kim kod radila i kako god radila, bilo je to u korist Njemačke. Ja joj to ne zamjeram.

Bila bih sretna i zadovoljna da se to može reći za naše političare, posebice one na vrhu. Znam, ne mogu oni imati moć  njemačke kancelarke, ali moraju i mogu biti nacionalno osviješteni i raditi za Hrvatsku, gdje god bili, s kim god bili. Mislim, da je dosta našeg podaničkog i sluganskog ponašanja. Ne ćemo vječno biti kočijaši cara ili Jude koji za “30 srebrnjaka” prodaju svetinje.

Njemačka kancelarka, Frau Merkel mogla bi i trebala biti uzor mnogim političarima, posebice političarkama, diljem svijeta. Za to je potrebno vrhunsko obrazovanje, multidisciplinarne sposobnosti, stečene i naučene vrhunske vještine, u pregovaranju, komunikaciji, ponašanju i djelovanju, dobar građanski odgoj… skromnost, milosrdnost, empatija, prirodnost, “običnost”, mudrost, izvrsnost, marljivost, odgovornost, samouvjerenost, vladanje sobom, dostupnost, razumijevanje, ženska intuicija, sposobnost samoprocjene, osobna evaluacija, autonomnost, posebna osobnost i osobitost, sa “čeličnom” šakom i briljantnim umom. Puno je toga ovdje nabrojeno. Kad bi barem nekoliko ovih osobina krasilo naše političarke, ne bi nam onda njihove pojave u javnosti i njihovi javni nastupi izazivali podsmijeh, smijeh, zgražanje, ironiju i travestiju.

Ozbiljnom politikom se ne bi trebale baviti nikakve starlete, misice, manekenke, sponzoruše, posvoduše, neobrazovane, poluobrazovane, umišljene, necjelovite, stranački podobne, nesposobne, militantne, fascinirane vojnim uniformama i oružjem, napirlitane, namaškarane, opterećene modom i svojim izgledom, djevojke i žene, koje pojma nemaju o politici, njezinim ciljevima i svrsi. Neke od njih ne znaju govoriti standardnim hrvatskim jezikom, ne poznaju našu povijest, kulturu, tradiciju, običaje… Trkeljaju nešto, što im je netko napisao, a one naučile napamet, pri tom zaboravljajući uslijed fascinacije američkom generalicom, kojim jezikom govore, pokazujući da im hrvatski nije materinji jezik, već nužno zlo, što moraju koristiti dok ne odrade svoju zadaću, dobivenu od svjetskih moćnika, s one strane “velike bare”, čekajući nagradu za obavljen posao, nadajući se nekoj međunarodnoj funkciji, na kojoj im se smiješe milijunske svote dolara (eura). Politika je odgovoran, složen, zahtjevan i častan posao, ukoliko se time bavi pošten i častan čovjek ili žena.

Na kraju, još jednom: Danke Frau Merkel, za puno toga, vidljivoga i nevidljivoga. Vidljivo i nevidljivo se nazire i u rezultatima jučerašnjih izbora za Bundestag. Pobjedu je osvojio SPD, s malom prednosti ispred CDU-a i koalicije. Tu priča nije gotova. To je početak priče. Hoće li biti merkelizam, poslije Merkel, pitanje je sad.

Ankica Benček

Povezane objave

Glasovanje je predstavljalo veliku pobjedu za državnog tajnika Brada Raffenspergera

hrvatski-fokus

Makedonija – ode ime, osta konj

HF

Politička astrologija – Kuda ide Srbija?

HF

Njemačka podržava Aleksandra Vučića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više