Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus fotografija Borisa Jagačića

Od prozirne boje neba, modrine mora i obilja života koje ga okružuje

 

Boris Jagačić suvremeni je hrvatski fotograf, neumorni istraživač i tražitelj iznimnosti svakodnevnih motiva, koje često u njihovoj izvanrednoj jednostavnosti i ne primjećujemo, prolazeći pored njih, iznenada se suočavajući. Novi ciklus fotografija posvećen ljetu i mnogim njegovim posebnostima, od prozirne boje neba, modrine mora i obilja života koje ga okružuje uz tu neizostavnu nazočnost čovjeka, ostavljenih i zaboravljenih brodova ili pak malih plovila koja svejedno prkose valovima ili  uspavanih vezanih brodova (o čemu oni sanjaju,zacijelo o plovidbi, o moru, o valovima, o čemu drugom).

Jagačić bilježi skladnu ljepotu cvijeta, guštere, kukce, pse, galebove (osobito mi se sviđa snimka galeba na obali, koji poput gospodara  promatra more), ribe, psi, školjke ali tu je i nekoliko vrsnih fotografija užadi, bez kojih se ne bi nikada plovilo (užad složena u krug, poput labirinta).

Svježina novoga ciklusa fotografija Borisa Jagačića zamjetna je, opipljiva, on bilježi manje važne ali ponajprije sretne trenutke, koji tako brzo prođu, ne namjeravajući se ubrzo pojavljivati. Njegov je svijet odmjeren, harmoničan, miran, reklo bi se i tih, samo se ponekad začuju valovi i kliktanje galebova iznad mora.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kraj kraja Zemlje Johnatana Franzena

hrvatski-fokus

Skulpture Vitolda Košira u poslovnim prostorima

HF

Na koncertu otvorenja sezone nastupit će dirigent Dawid Runtz i Lovre Marušić na klaviru

hrvatski-fokus

Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više