Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Davorina Radića

Intenzivno slika i kreira novi, kompleksni ciklus ulja, akrila, akvarela na platnu i papiru

 

Akademski slikar Davorin Radić pripada uskom krugu suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koji se ističu svojim opusom i visokim artističkim dosezima. Iznimno vrijedan, realizirao je niz zapaženih ciklusa, od aktova i krajobraza, preko mitoloških tema do apstrakcije, izlažući na brojnim ali i skupnim izložbama (Contra) diljem domovine i u inozemstvu i najbolji odabir predstavio u nizu monografija posvećenih pojedinim aspektima njegova nadahnutog slikarstva. Odnedavna, kada mu se ukaže prigoda, radi u Kostajnici (zagrebački se atelijer urušio), intenzivno slikajući i kreirajući novi, kompleksni ciklus ulja, akrila, akvarela na platnu i papiru, oživotvorujući mnoge scene sjećanja, iznimne trenutke ili jednostavno vrijeme koje prolazi ali ostavlja slikarski trag. Preko stotinu slika broji ovaj kompleksni ciklus s nizom varirajućih tema s okolnim krajobrazima, grupama nanizanih slika na zidu atelijera,intimističke zapise članova obitelji i obiteljskog druženja.

Pred nama je ciklus koji neprijeporno ističe autorsku zrelost Davorina Radića, njegov kolor je izrazit ali odmjeren, suptilan, slike nose sasvim određenu finoću, fragilnost zabilježenih trenutaka koji se u ovom ciklusu sjajno odupiru nezaustavljivoj prolaznosti. Mnoga slikarska iskustva iz proteklih ciklus Radić je vješto i superiorno iskoristio u nastanku ovoga obimnoga niza slika u različitim tehnikama i s raznovrsnim odabirom motiva, stvarajući intimističke zapise emotivnog umjetnika, sjećanja na prošlost i razmišljanja na budućnost. Bez ikakve sumnje, ovaj najnoviji ciklus intimnih zapisa Davorina Radića vrhunac je njegova vrijedna i kontinuirana stvaralaštva, izniman doprinos aktualnoj hrvatskoj umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Prva nagrada za poeziju “Stjepan Kranjčić”

HF

Baskijska nova grafika u Salonu Galić

HF

Odlazak

HF

Krležina hrvatska književna riječ

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...