Hrvatski Fokus
Kultura

Oživljeni kamen Vitolda Košira

Beton je naprosto živ, naizgled posve mekan, plastičan, izvire iz unutarnjosti skulpture, stele, poput čudesnog vulkana stvarajući iznenađujući tvorbu materijala

 

Svestrani hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar i akademski glazbenik i nadasve vatreni sokolar, Vitold Košir, autor je ponajprije složenog skulptorskog opusa, u kome se posebice ističe ciklus stela od betona, uokvirenih željeznim okvirom s nizom nefigurativnih motiva povezanih u jedinstvenu cjelinu. Taj tvrdi materijal, beton, vještom autorovom rukom, gestom i zamisli, ostavlja neupitni dojam vrenja, pomicanja, gibanja mase, koja na površini tvori različite slike. Svaka stela pripovijeda svoju priču, govori o samo svom poznatom ili nepoznatom događaju, zbivanju, govorenju ili slušanju riječi, vjetra, lepeta krila, prodirućeg pogleda ptica.

Koširov beton je naprosto živ, naizgled posve mekan, plastičan, izvire iz unutarnjosti skulpture, stele, poput čudesnog vulkana stvarajući iznenađujući tvorbu materijala, sljubljenost betona i željeza. Kada bi izložili više desetaka kameno željeznih struktura u krug, recimo u sjajnom volumenu zagrebačkog Francuskog paviljona, izronila bi tajanstvena povezanost stela, razlog njihovog stvarnog postojanja. Isto tako u seriji ovalnih formi koje dominiraju u slikoskulpturama (za koje osobno mislim kako je riječ o posveti krilu ptice, letu, mogućnosti letenja i nevjerojatnom osjećaju slobode, neograničenosti) Košir je maestralno konstruirao svijet sačinjen od betona, živog betona, koji prepun vreline izvire i razlijeva se na površini.

Oživljeni kamen Vitolda Košira iznimni je autorski doprinos aktualnoj umjetničkoj produkciji, jednako kao i figurativni opus istoga autora, specifičnog stila i izvedbe, nešto manjeg ali jednako strastvenog opsega.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Međunarodna izložba digitalnih otisaka

HF

Do formule enigme života

HF

Čudesni događaji plovidbe kroz san

HF

Posmrtna ispovijest moga Bože

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...