Hrvatski Fokus
Gledišta

Autobusom do Mostara

Jesu li štogod naučili od “starijeg brata”?

 

Jedan autobus svojih najodanijih poltrona Tomislav i njegova Jasna su poveli u predizbornu kampanju za slijedeći saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća na nagradni vikend-izlet u Mostar i tamo im  pričali o „uspjesima“ ovog saziva HNV-a (koji su oni izabrali i u koji su oni izabrani). Jasna je na tom izletu, između ostalog, rekla da su Hrvati iz Srbije došli da nešto nauče od „starijeg brata“. Tomislav je svojim botovima, uglavnom „bunjevačkim Hrvatima“ iz Subotice i okolice, u Mostaru iznio prikaz „sjajnog“ stanja u hrvatskoj zajednici u Srbiji, a za što su upravo zaslužni on i oni.

A Tomislavovi i Jasnini domaćini, nekoliko čelnika Hrvatskog narodnog sabora u BiH, odavno znaju koji je najveći problem Hrvata u Srbiji. Božo Čolak, predsjednik Glavnog vijeća BiH im je to jasno rekao (citat):

Najveći problem ostvarivanja prava Hrvata u Srbiji je činjenica da srpske vlasti obeshrabruju Hrvate na razne načine da se izjašnjavaju kao Hrvati, a isto tako u svakodnevnom životu, u odnosu na institucije, da se legitimiraju kao Hrvati.

„S druge strane hrvatske vlasti sustavno potiču izjašnjavanje hrvatskih subnacionalnih komponenti, kao što su Bunjevci i Šokci, da se ne izjašnjavaju kao Hrvati i daju beneficije onima koji se ne će izjasniti kao Hrvati!“

Tomislav za dvanaest godina i njegova Jasna za tri godine (sa svojim poltronima) na tom planu nisu ni malo poboljšali stanje, naprotiv! Tomislav i njegova Jasna su (za novac) fini instrument jedne i druge strane za sigurni kontinuitet i eskalaciju ovog najvećeg problema Hrvata u Srbiji. Do poslijednjeg Hrvata! Jesu li „bunjevački Hrvati“ (i svi ostali) na izletu u Mostar ipak nešto naučili od „starijeg brata“ vidjet ćemo za godinu dana.

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Prošlo je 29 godina moga neutemeljenog kaznenog progona od strane boljševičko-fašističkih struktura

hrvatski-fokus

Podjela Hrvatske na tri ili pet izbornih jedinica

hrvatski-fokus

POČETAK KRAJA – (Pre)ostalo je još troje poltrona

hrvatski-fokus

Vučić je nedosljedna osoba u svako doba

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više