Hrvatski Fokus
Znanost

Prehrambena suverenost su zemlja, voda, sjeme, kruh i solidarnost!

Poziv čovječanstvu na akciju odnosno djelovanje za prehrambenu suverenost

 

U listopadu ove godine (16. 10. 2021.) obilježit će se 25 godina zamišljanja prehrambene suverenosti. Ova 25-godišnja proslava i razmišljanja događaju se u vrijeme kada se planet i čovječanstvo suočavaju s krizom bez presedana.

Klimatska promjena uništava, pustoši planet a gubitak biološke raznolikosti doseže razinu katastrofe.

Onečišćenje se širi, ono je sveprisutno i guši kopneni i morski život.

Glad, siromaštvo i nejednakost su u porastu. Pandemija COVID-19 pogoršala je ionako već tešku situaciju. Mi hitno trebamo preobraziti naš način života, prilagoditi se i preživjeti.

Upravo sada je trenutak za globalnu koordinaciju ljudskog djelovanja u ruralnim i urbanim područjima i izgradnju pravednijih i zdravijih prehrambenih sustava.

Prehrambena suverenost rješenje je za preobrazbu prehrambenih sustava, iskorijenjivanja gladi i neishranjenosti, kao i za ‘hlađenje’ planeta, očuvanje biološke raznolikosti i poštivanja prava seljaka i radnika!

Nema budućnosti bez prehrambene suverenosti: Sada je vrijeme za preobrazbu!

Mi, seljaci, muškarci i žene, domorodačko stanovništvo, ruralna populacija, poljoprivredni radnici, mladi urbanih i ruralnih područja imamo rješenje – prehrambena suverenost i seljačka agroekologija.

U New Yorku je 23. rujna ove godine održan UN-ov Skup o prehrambenim sustavima koji je zapravo velika prijevara. On predstavlja prijetnju prehrambenoj suverenosti cijelog čovječanstva.

Brojne organizacije i pokreti diljem svijeta ujedinjeni su u osudi nelegitimnosti održavanja ovog „samita“ te osuđuju nastojanje transnacionalnih korporacija da uzurpiraju mjesta unutar Ujedinjenih naroda.

„Civil Society and Indigenous Peoples’ Mechanism“ (CSM) koji obuhvaća društvene pokrete, uključujući i pokret „La Via Campesina“ istaknuli su da događaji na održanom ‘pre-samitu’ u srpnju o.g. sada omogućuju izgradnju paralelnih struktura upravljanja.

UN-ov Summit o prehrambenim sustavima (UNFSS) potkopava postojeće institucije i multilateralna tijela odgovorna za razvoj globalnih okvira politike za hranu i poljoprivredu.

Nadjačat će postojeće institucije, poput Odbora za svjetsku sigurnost hrane, a predviđa i korporativno preuzimanje globalnog upravljanja hranom.

Kada je glavni tajnik Ujedinjenih naroda prije dvije godina najavio organiziranje i održavanje UN-ovog Samita o prehrambenim sustavima krajem 2021., ova vijest bila je zagonetka. Zašto je glavni tajnik UN-a inicirao ovaj samit u zajedništvu sa Svjetskim ekonomskim forumom koji zastupa interese privatnog sektora kada je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) bila domaćin svih takvih prethodnih događanja nakon posebnih mandata država članica?

Nema nikakve sumnje da su ovdje u pitanju isključivo korporativni interesi koji su zapravo pokrenuli ovogodišnje održavanje UN-ovog Samita o prehrambenim sustavima.

A posebna izaslanica Samita je Agnes Kalibata, koja je ujedno i predsjednica Saveza za zelenu revoluciju u Africi (Alliance for a Green Revolution in Africa, AGRA). Ovu agenciju obilno finaniraju Zaklade Gates i Rockefeller koje nameće visoki input, visoku-tehnologiju u poljoprivredi (‘high-tech’ poljoprivreda) i genetski modificirano sjeme.

AGRA je osnovana 2006. i radila je u 13 afričkih država obećavši malim poljoprivrednim proizvođačima, njih 30 milijuna, prilagodbu na industrijsku poljoprivredu, udvostručenje poljoprivrednih prinosa i zarade te da će smaniti / prepoloviti prehrambenu nesigurnost do 2020.

Međutim, AGRA nije na afričkom kontinentu uspjela ostvariti obećanja dana malim poljoprivrednim proizvođačima, već naprotiv povećala se glad i siromaštvo. Stoga je najava da će Agnes Kalibata biti posebna izaslanica za Samit izazvala rašireni otpor od strane civilnog društva i socijalnih pokreta.

Timothy A. Wise, viši savjetnik u Institutu za poljoprivredu i trgovinsku politiku (Institute for Agriculture and Trade Policy) u tekstu objavljenom 31. 8. 2021. između ostalog je napisao:

„Car Neron slavno je prtljao dok je Rim gorio. AGRA bi trebala prestati petljati u Nairobiju dok sve više Afrikanaca gladuje. Donatori bi trebali poslušati afričke vođe civilnog društva i reći NE kada AGRA tvrdi da govori umjesto Afrikanaca i traži još više milijuna dolara za svoju neuspješnu strategiju.“

Pravo rješenje za klimatsku krizu, migraciju u nevolji i krajnje siromaštvo nalaze se u ljudima. Mora proizaći iz načela prehrambene suverenosti i socijalne pravde.

Mora priznati hranu kao temeljno ljudsko pravo, a ne kao robu za špekulativnu trgovinu. Mora poštivati ​​raznolike male agroekološke prehrambene sustave koji postoje na našim teritorijima.

UN-ov Samit o prehrambenim susutavima (UNFSS) je protuteza ovim načelima i ugrožava prehrambenu suverenost ljudi.   

Izvor:

  1. La Via Campesina: „Food Sovereignty is Land, Water, Seeds, Bread and Solidarity!“ 23. 9. 2021.;
  2. La Via Campesina: „The UN Food Systems Summit is hogwash. It is a threat to peoples’ food sovereignty“ 22. 9. 2021.
  3. Timothy A.Wise: „Fiddling in Nairobi While Africa Goes Hungry,“ Inter Press Service, 31. 8. 2021.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Temelji Skinnerovog biheviorizma

hrvatski-fokus

Prilozi socijalnoj teoriji

hrvatski-fokus

Globalisti i političari stvaraju probleme

HF

Kanadska masonska vlast progoni normalne kršćane

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više