Hrvatski Fokus
Vanjska politika

‘Ponovno činimo talibane velikim’

Bivši senator iz Pennsylvanije stoji iza Bidenovih panoa

 

Bilbordi na kojima je predsjednik Joe Biden “Ponovno čine talibane velikim” nedavno su se pojavili u Pennsylvaniji, a bivši senator polaže pravo na njih. Bivši senator iz Pennsylvanije Scott Wagner gledao je povlačenje SAD-a iz Afganistana i kaos koji je nastao, zapitao se: “Što kažete (tim veteranima)?” Rekao je da želi učiniti nešto da progovori. Oni koji su upoznati s Wagnerom, republičkim državnim senatorom s jednim mandatom i neuspješnim kandidatom za guvernera, znaju da se ne stidi izraziti svoje stavove na provokativan način. Upoznao je veterane koji su žrtvovali svoja tijela za tu svrhu, ranjeni i fizički i psihički, izgubivši udove i psihu tijekom službe. Tako je krenuo autocestama i obilaznicama središnje Pennsylvanije, iznajmljujući desetak jumbo plakata po cijeni od oko 15.000 dolara. 

Bivši republikanski državni senator Scott Wagner iznajmio je ovaj jumbo plakat kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo postupanjem Bajdenove uprave o povlačenju iz Afganistana. Na oglasnim panoima prikazan je predsjednik Joe Biden odjeven u talibansko ruho i drži granatu s raketnim pogonom, a na njima stoji izraz: „Opet činiti talibane velikim!“ Izraz, naravno, podsjeća na slogan i kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za njegove pristaše: “Učinite Ameriku opet velikom!” 

Reklamni panoi privukli su veliku pažnju na društvenim mrežama i prolaznicima, s mješovitim reakcijama. Oni koji podržavaju Bidena vjeruju da su panoi bez poštovanja i grubi. Oni koji nemaju, pa nemojte. 

Wagner je rekao da osjeća potrebu izraziti svoje mišljenje jer je povlačenje u Afganistanu i kaos koji je uslijedio nakon što se vlada urušila zapanjujućom brzinom “apsolutni nered i tragedija”.  

Afganistanci koji su radili s Amerikancima, te neki američki državljani, ostali su zaostali jer su talibani ponovno uspostavili vlast i preuzeli državu uz minimalno protivljenje vlade. Wagner je istaknuo da je cijela generacija Afganistanaca odrasla u zemlji u kojoj im je pružena određena sloboda i strah da će se talibani vratiti svom ugnjetavajućem stilu upravljanja – strah koji posebno osjećaju djevojke i žene, čija su prava zgažen pod bivšom talibanskom vlašću. 

Što je šerijatski zakon?: Kako ga talibani koriste u Afganistanu? “Veći nered”, rekao je Wagner, je to što su SAD iza sebe ostavile zrakoplove, vozila i velike zalihe oružja, streljiva i eksploziva. “Jedne sam noći gledao večernju informativnu emisiju i vidio talibane u američkim transporterima”, rekao je. “To je poput Vijetnama, čak i gore”, rekao je. 

Optužuje Bidena za kaos, rekavši da je povlačenje loše planirano. Da je do njega, Wagner je rekao da bi zadržao vojnu prisutnost u Afganistanu. Rekao je da je Trump donio odluku o odlasku, ali Biden je, kad su stvari krenule loše, mogao promijeniti kurs – nešto što Wagner kaže je pitanje “vodstva”, odstupanja od planova kad stvari krenu naopako. 

“Da je Trump učinio istu stvar”, rekao je, “izgledao bi na isti način.” 

Brian Scott, potpredsjednik tvrtke Trone Outdoor Advertising, koja je vlasnik jumbo plakata, rekao je kako tvrtka nije odgovorna za sadržaj provokativnih oglasa. Sve dok oglasi zadovoljavaju određene standarde pristojnosti, rekao je: “Ako netko želi da nešto postavimo, mi ćemo to postaviti.” Rekao je: “Pokušavamo ostati u sredini. … Ako netko želi postaviti oglasnu ploču u kojoj se veliča Joe Biden, učinit ćemo to. ”

Mike Argento, https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2021/09/16/biden-making-taliban-great-again-billboards-pa/8360899002/

Povezane objave

Bill Gates financira invazivni globalni digitalni sustav identifikacije

hrvatski-fokus

Sastanak grupe Arraiolos u Bugarskoj

HF

Aktualna balkanizacija Balkana (2)

HF

Njemački mediji lagali o migrantima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više