Hrvatski Fokus
Kultura

Tamni ciklus Mladena Žunjića

Novi niz slika izveden je u ulju i akrilu na velikom formatu platna, 100 x 100 cm, s prevladavajućom crnom raskriljenom mrljom

 

U svom neprekidnom radoznalom ispitivanju i suočavanju, najprije s formatom, zatim motivom i naposljetku s kolorom,suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, formira manje samostalne cjeline, koje sasvim slobodno možemo nazivati i ciklusima jer zajedničkih obilježja imaju na pretek, uključena na koncu  u logični ustroj cjelokupnog djela. Svaki od tih ciklusa ima nešto svojstveno samo sebi, posve specifično i neusporedivo s drugim slikama iz toga vremena. Riječ je o slikama nastalih kao rezultat trenutačnog nadahnuća, izraženo izrazitim kolorom, sadržavajući gotovo uvijek, nazočnost energetskog gibanja, vidljivog, opipljivog, mjerljivog, stvarnog.

Novi niz slika koje bi mogli nazvati „tamnim ciklusom“, izveden je u ulju i akrilu na velikom formatu platna, 100 x 100 cm, s prevladavajućom crnom raskriljenom mrljom, koju rastaču nakupine plave i žute boje uz crvene vibrantne pravce, uz nazočnost više znakova, simbola, lociranih po nekom nepoznatom ključu.

Ovaj ciklus donekle podsjeća na skrivene karte u drevnim atlasima, karte koje su prikazivale stvarnost i pokazivale pravce i putanje kretanja, karte u atlasima, za koje se oduvijek tvrdilo kako nema dokaza o njihovom postojanju. Tamna boja, dominantno crnilo, nezaustavljivo rašireno, ravnomjerno s rijetkim pojavama drugih boja, temelj je ovoga Žunjićevog ciklusa boja koja istodobno i govori i šuti muklo, ne progovarajući.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Hrvatski barokni ansambl i Hervé Niquet

hrvatski-fokus

Na koncertu otvorenja sezone nastupit će dirigent Dawid Runtz i Lovre Marušić na klaviru

hrvatski-fokus

Virtualna izložba Gorana Štimca

HF

Doba napretka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više