Hrvatski Fokus
Kultura

Dani Ede Murtića u hrvatskoj kulturi 

Iskorak Dana Ede Murtića u hrvatski kulturni prostor  

 

U HAZU-u 12. listopada 2021. predstavljena je monografske knjige DANI EDE MURTIĆA 2011. – 2021. u prigodi obilježavanja 100. godišnjice rođenja akademika Ede Murtića. O knjizi su govorili predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, akademik Zlatko Keser, izv. prof. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti i Milan Bešlić, autor knjige.

Već je dobro znano da su Dani Ede Murtića u akademskoj zajednici akceptirani kao relevantna manifestacija, koja je, kao što je također znano, takvom prihvaćena i u široj kulturnoj javnosti. Ove činjenice govore u prilog tvrdnji da je kulturna manifestacija zaživjela i stoga što je jasno profilirala svoju osnovnu zadaću u svojem profesionalnoj odrednici, dakle, u kreativnom pristupu mediju crteža pod imenom nositelja projekta Ede Murtića i majstorskim ravnanjem Zlatka Kesera, njegove asistentice Gordane Bakić-Vlahov, i suradnje s piscem ovih redaka.

Međutim, može se ustvrditi da su Dani Ede Murtića ove godine iskoračili iz Velike Pisanice, odnosno, iz uobičajene putanje Velika Pisanica – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, jer je svoju djelatnost prezentirala u druge institucije hrvatske metropole, zatim u Bjelovar, i u susjednu državu – Bosnu i Hercegovinu. Naime, izložbom studenta ALU polaznika Dana Ede Murtića priređenoj u više izložbenih prostora nije se samo pokazala višegodišnja djelatnost same manifestacije već se i ona sama predstavila u svojoj stvaralačkoj produkciji eksplicitno izraženoj u koncepcijskom programu i sinkroniziranoj organizaciji s brojnim suradnicima što je nedvojbeno doprinijelo boljem upoznavanju same manifestacije. Stoga je evidentno da se Velike Pisanica i po tim značajkama prepoznaje kao relevantan čimbenik u hrvatskom kulturnom prostoru, odnosno, da su Dani Ede Murtića kulturni brend Velike Pisanice. Naime, manifestacija promovira i Veliku Pisanicu kao važnu adresu u nacionalnom prostoru osnažujući Danima Ede Murtića i vlastito identitetsko obilježje s uporištem na kulturnoj podlozi s golemom simboličkom snagom slikarevog imena kojim emanira u hrvatskom kulturnom prostoru kao svojom kulturnom institucijom. Iskorak Dana Ede Murtića u hrvatski kulturni prostor bio je i s prikazivanjem dokumentarnog filma Edo Murtić 1921.-2005. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kao i prigodne tribine na temu velike slikareve obljetnice. Istim filmom i tribinom Dani Ede Murtića obilježili su 100 godina slikareva rođenja i na Sveučilištu u Mostaru 27. svibnja 2021. godine. U sklopu manifestacije Dani Ede Murtića prikazan je ovaj dokumentarni film u Gradskom muzeju Bjelovar, kojim je grad Bjelovar obilježio 100 godišnjicu rođenja svojega Počasnog građanina.

U razdoblju dužem od deset godina kulturna manifestacija Dani Ede Murtića profilirala se kao relevantan promicatelj visokih likovnih vrijednosti u mediju crteža, i promoviranju i afirmiranju mladih umjetnika na suvremenoj likovnoj sceni. Znatno doprinosi razvijanju njihovih autorskih osobnosti koje se izražavaju u mediju crteža i time promovira ujedno i sam medij crteža pokazujući da aktualan i intrigantan u multimedijalnom kontekstu i da su se Dani Ede Murtića oblikovali u tradicionalnu manifestaciju kao projekt od naročite važnosti u hrvatskoj kulturi.     

Milan Bešlić

Povezane objave

Nora “strašna lavica”

HF

Riječke Književne novosti

HF

Jučerašnje i današnje prognoze

hrvatski-fokus

Novi ciklus crteža Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više