Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Na iskopinama istočnosrijemskih Hrvata

Pored Hrvatskog doma u Rumi su prošli kao pored turskog groblja

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća objavljena je 9. listopada 2021. ekskluzivna vijest da je jedan autobus malih Bunjevaca s udaljene mađarske nam granice za jedan dan projurio Srijemom u potrazi za ostacima Hrvata u njemu.

Učenici petog i šestog razreda osnovne škole iz Monoštora, Đurđina, Tavankuta i Subotice bili su na jednodnevnom izletu u Srijemskoj Mitrovici i Petrovaradinu, piše na portalu. Nadalje se vidi da su mali Bunjevci vidjeli da u Srijemskoj Mitrovici, pored rimskih iskopina, još uvijek žive Španovići: nastavnik Dario Španović, vlč. Eduard Španović, i valjda najveća srijemska pjesnikinja Mila Markov Španović te najveća srbijanska skakačica u dalj Ivana Španović. U čudu su gledali i dvoje malih Španovića u nepoznatoj im nošnji izumrlih srijemskih Hrvata.  

Hrvatski kulturni centar “Srijem”, Hrvatski dom, u Srijemskoj Mitrovici zaobišli su kao ostatak nepodobnih im Hrvata koji nisu vrijedni ni pomena, a na petnaestak kilometara od Španovića nisu posjetili kuću Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, kao najznamenitiji objekat vezan za izumrle Hrvate u Srijemu, što također nije vrijedno pomena.

Pored Hrvatskog doma u Rumi su prošli kao pored turskog groblja i odjurili direktno u zatvorenu rodnu kuću bana Josipa Jelačića. Kuća je zatvorena za sve Hrvate, posebno one iz Srijema, ali ne i za Bunjevce. Vrata ove zamandaljene kuće njezin gazda Darko Polić, koji jedini ima ključeve od tih vrata, prvi put je otvorio Bunjevcu iz Donjeg Tavankuta Tomislavu Žigmanovu, drugi put supruzi Tomislava Žigmanova Ružici Žigmanov i, evo treći put malim Bunjevcima sa daleke nam mađarske granice da se oni u njoj slikaju, budući da je prazna, jer još uvijek nema novca za njeno opremanje.

Ovaj iznenadni potez Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, poslije dvadeset godina od njegovog osnutka, ima smisla jedino ako je bunjevačkoj djeci petih i šestih razreda osnovnih škola objašnjeno da su jedino u Srijemu Hrvati autohtoni kada je u pitanju Vojvodina, ali da su danas desetkovani i potpuno zapostavljeni od onih koji su plaćeni da vode brigu o njima!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Dvadeseti jubilarni susret pjesnika HIL-a NY

HF

Europa je odgovorna za zaštitu izbjeglica

HF

Obljetnica smrti velikoga znanstvenika i domoljuba Dragana Hazlera

hrvatski-fokus

Nagrada iza mesnice “Matijević”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više