Hrvatski Fokus
Društvo

Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Dobitnik Nagrade Gjalski za 2021. godinu je Zoran Ferić za roman Putujuće kazalište

 

Ksaver Šandor Gjalski, pravim imenom Ljubo Babić, rođen je u Gredicama kraj Zaboka 26. listopada 1854. godine.

Obilježavajući u Zaboku 125. godišnjicu rođenja Ksavera Šandora Gjalskog 1979. godine, na inicijativu književnika Stjepana Draganića i Narodnog sveučilišta Zabok (danas je to Pučko otvoreno učilište), ustanovljena je Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski. Tu su inicijativu podržali Društvo književnika hrvatske i tadašnji SIZ kulture i informiranja općine Zabok.

Od početne zamisli da se Nagrada K.Š.Gjalski, kao poticaj neafirmiranim autorima za pisanje književne proze, dodjeljuje svake druge godine za rukopis neobjavljenog djela, Nagrada je 1985. godine postala godišnja književna nagrada, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

O najboljem književnom djelu odluku donosi prosudbeno povjerenstvo od pet članova, od kojih su dva predstavnici Društva hrvatskih književnika, dva profesori književnosti iz Zaboka, a peti član je prošlogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagradu dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, a novčanim iznosom potpomažu Ministarstvo kulture RH, Krapinsko-zagorska županija te gradovi Poreč i Crikvenica.

Od početne ideje o dodjeli književne nagrade razvila se kulturna manifestacija s brojnim i raznovrsnim sadržajima.

Kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održava se svake godine krajem listopada, u tjednu kada je rođen Gjalski. U okviru manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi — izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele Nagrade.

Uz “veliku” Nagradu Gjalski dodjeljuju se i nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih. Mala nagrada Gjalski dodjeljuje se od 1985. godine za najbolje prozno djelo učenika osnovnih škola Hrvatskog zagorja. Od 1994. godine dodjeljuje se Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola i gimnazija Krapinsko-zagorske, a od 2003. godine i Varaždinske županije.

Po uzoru na ove nagrade za učenike, u Poreču i Crikvenici, prijateljskim gradovima Grada Zaboka, ustanovljene su slične nagrade. Svi nagrađeni radovi tiskaju se u knjizi PoZiCa — zbirci literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice.

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog

PREDSJEDNIK: Ivan Hanžek

UPRAVNI ODBOR KULTURNE MANIFESTACIJE: Tihomir Vrančić – predsjednik, Dušanka Mikulec Mikac – zamjenica predsjednika, Andreja Šagud – tajnica, Ingrid Lončar, Valerija Novak, Bibijana Šlogar, Dinka Tomašković Presečki, Sofija Keča, Tina Marušić, Goran Vrgoč i Nataša Hlaban – članovi

SUORGANIZATORI: Društvo hrvatskih književnika, Pučko otvoreno učilište Zabok, Osnovna škola K.Š.Gjalskog, Gimnazija AGM Zabok, Srednja škola Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, GOKUL, Gradska knjižnica “Ksaver Šandor Gjalski” Zabok, Huncut, “Polanović”, Dvorac Gjalski, Regeneracija i Digital Foto Art – Zabok.

Prosudbeno povjerenstvo za književnu nagradu:
Božica Brkan, DHK – Zagreb
Ivica Matičević, DHK – Zagreb
Dubravka Oraić Tolić, DHK – Zagreb
Ingrid Lončar, Dani Gjalskog – Zabok
Sofija Keča, Dani Gjalskog – Zabok

Prosudbeno povjerenstvo za “Malu nagradu Gjalski”:
Marija Ott Franolić – književna teoretičarka i kritičarka
Ljerka Gajski Markulin, OŠ K.Š.Gjalskog
Ines Krušelj Vidas, OŠ Gornja Stubica

Prosudbeno povjerenstvo za “Nagradu Gjalski za srednjoškolce”:
Irena Labaš Veverec, prof., Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb
Sanja Ždralović, prof., Gimnazija AGM
Ljubica Anđelković Džambić, prof., Gimnazija AGM

POKROVITELJI:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,
Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok
Grad Crikvenica i Grad Poreč

MEDIJSKI POKROVITELJI:
Zagorski list – Zabok, Radio Kaj – Krapina i Zagorski radio

Dobitnik Nagrade Gjalski za 2021. godinu je Zoran Ferić za roman Putujuće kazalište u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. iz Zagreba.

Zoran Ferić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu i od 1994. godine radi kao profesor hrvatskog jezika na XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine, ali prvu knjigu priča, Mišolovka Walta Disneya objavio je relativno kasno, 1996. godine u zagrebačkoj Nakladi MD. Za tu knjigu dobio je prvu i jedinu nagradu Dekada, za književni tekst s odmakom od deset godina. Za drugu knjigu priča, Anđeo u ofsajdu, objavljenu 2000. godine dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu godine. Roman Smrt djevojčice sa žigicama objavio je 2003. godine, a zbirku kolumni koje su izlazile u tjedniku Nacional 2004. u izdavačkoj kući Profil international pod naslovom Otpusno pismo. Roman Djeca Patrasa objavljen je 2005. godine u izdanju Jutarnjeg lista. Za roman Kalendar Maja dobio je Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine, Nagradu Vladimir Nazor i Nagradu Kiklop za proznu knjigu godine. U izdanju nakladničke kuće V.B.Z objavljena je knjiga sabranih kolumni pod naslovom Apsurd je zarazna bolest (2012.), roman Na osami blizu mora (2015.), za koji je dobio Nagradu Fran Galović, te roman Putujuće kazalište (2020.)
Objavio je i dvije slikovnice – San ljetne noći, nagrađenu Nagradom Grigor Vitez, i Suze svetog Lovre.

Knjige su mu prevedene na desetak jezika.
Živi u Zagrebu, a osim rada u školi, redovito održava i radionice kreativnog pisanja.

Anđelka Felja

Povezane objave

Mirisno putovanje Hrvatskom

hrvatski-fokus

Kad se princ zaljubi u princa

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Glavate misli

hrvatski-fokus

Važnost socio-emocionalnog razvoja djeteta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više