Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Ante Baktera posvećen regati

Njegovi brodovi uvijek plove više ili manje nagnuti na stranu, sijeku more, ostavljajući brazde kao znak postojanja i broda i posade

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ante Bakter iz Zagreba, autor opsežnog i složenog opusa. Posvetio je znatan prostor jednoj mu omiljenoj temi, a to je regata, uznemirena i napeta jedra povijaju se pod snažnim vjetrom, usmjerivana kormilom koga drži čvrsta i nepopustljiva ruka, polegnuti trupovi brodica u regati. Tko će prije, tko će prije, razvijte još jedara, jurnite, sijecite valove, drugima ostavljajte duboki trag brazde, neka oni jedre iza prvoga.

Činjenica je da su mnogi kontinentalci opčinjeni morem, pa i autor ovih redaka, i u moru vide vidljivo i nevidljivo. Ante Bakter jedan je od odanijih obožavatelja mora i brodova, posebice utrka brodova, regata i regatavanja. Svi mislimo da znamo koliko treba znanja i vještine upravljati lijepim i vitkim brodom, visokih uspravnih jarbola i raširenog jedrilja, no treba više od toga, kako ukrotiti brod i pretvoriti ga zajedno s posadom u pobjednika.

Bakter slika brod i neobična vijoreća jedra, koja kao da se žele otrgunuti od jarbola i trupa, odvojiti,osloboditi i odletjeti, nošena snažnim vjetrom, daleko u nebo. No, njegovi brodovi, unatoč svega, uvijek plove, ništa ih ne može zaustaviti, više ili manje nagnuti na stranu sijeku more, ostavljajući brazde, brazde kao znak postojanja i broda i posade, usprkos volji i nevolji mora, buri i vjetru. Istodobno na mnogima od tih regatnih slika Bakter slika, portretira pojedine gradove na obali, od Splita, Dubrovnika, Raba, Zadra, istarskih gradova, gradova na rubovima otoka, donoseći njihovu vizuru odmjereno na platnu jer mi još uvijek pratimo napor i muku brodice pritisnutu vjetrom.

Dok Bakter uspješno i s mnogo volje i umijeća slika te kratkotrajne trenutku energičnog zaranjanja broda između dva vala, u trci, istovremeno progovara i o sjećanjima na povijesno velike protoke vremena koji se zrcale na licima obalnih gradova. Vrlo lijepo iskazana prezentnost dvojnosti trenutka i vječnosti. Ciklus regata Ante Baktera živopisan je niz trenutaka plovidbe iskazan u žestokim kolorističkim gestama u nizu ulja na platnu, različitih formata, od malih i srednjih do vrlo velikih, svi jednako strastveni.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Razbuktali spletovi boja u novom ciklusu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Zaboravljeno ime cvijeta

hrvatski-fokus

Podrška ukrajinskim glazbenicima, udrugama i kulturnom sektoru

hrvatski-fokus

Izložba Jelene Perić i Ante Jerkovića u galeriji Kula

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više