Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Izborni zakon trebalo je riješiti prije pet do 10 godina, ali je odgovornost za činjenicu da su Bošnjaci Hrvatima nametali političke predstavnike stavio na Zagreb, Beograd, Banju Luku i same bh. Hrvate. Bošnjaci su na taj način ”kaznili Hrvate”.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA na bošnjačkoj Federalnoj TV

– I ja sam bila skeptična kad se počelo s cijepljenjem. Dobila sam dvije opomene uz eventualno suspendiranje s radnog mjesta. Jesam li imala drugi izbor? Naravno da jesam. Mogla samo ostaviti svoj posao u bolnici, prepustiti se svojim strahovima od cjepiva.

Nela Sršen, hrvatska liječnica na privremenom radu u Padovi, Novi list

– Neugodno mi je nekako čuti da po Republici Hrvatskoj, članici EU u 21. stoljeću, kafu pije i svima se smije negator genocida u Srebrenici, osoba na crnoj listi SAD, čovjek koji ne priznaje glavni grad države koju predstavlja, prostak koji vrijeđa novinarke.

Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a i Hrvatske vlade na facebooku protivi se doalsku Milorada Dodika

– Dolazim u situaciju da, ovako iz obijesti, kao što to radi Plenkovićev štićenik, moram pokazivati koje su moji ovlasti. Veće od ministrovih, ja sam vrhovni zapovjednik. Nisam se iživljavao nad ljudima koji su u vojsci možda zaslužili prijekor, jer pokušavam svaku karijeru dovesti do dostojanstvenog kraja. Ako se netko počne baviti politikom, zna se što se događalo i što je Mesić napravio 2001., ali to se otad nije dogodilo. Vojnik je za mene vojnik, posvećenik jednom teškom poslu, uvjeti za mirovinu su jasni i neće nitko dok sam predsjednik i vrhovni zapovjednik biti šikaniran od sitnih politikanata, to će morati riješiti Plenković. Može on doživljavati, ne doživljavati, ali na kraju će se probuditi jednog dana, neće biti bura ni jugo, nego će biti oluja, u njegovoj glavi. 

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Delnicama, Direktno

– Demografija je prioritet idućih 30 godina.

Zdravko Marić, blagoglagoljivi ministar financija u Vladi Andreja Plenkovića na konferenciji Jutarnjeg lista “30 godina samostalnosti – ključni hrvatski uspjesi”, N1 TV

– Već duže vrijeme dobivam informacije o tome da se radi taj push-back, da se migrante tjera na ilegalan, nedozvoljen način. U trenutku kad sam dobio dokaz da se to doista čini, smatrao sam da se kao kršćanin, ali prije svega kao građanin Hrvatske trebam oglasiti. Takvo što, ako se čini u RH, je nešto nad čim se svi građani Hrvatske moraju zamisliti.

Mate Uzinić, nadbiskup Riječke nadbiskupije, N1 TV

– Hrvatska je i nakon 30 godina u nekim aspektima neuređena država, dijelom je to Tuđmanova baština.

Ivo Goldstein, ratoborni povjesničar i SDP-ov diplomat za puljski Glas Istre

– Postignuća Vlade u tri godine mandata unaprijedila su Hrvatsku i omogućila kvalitetniji život njenim građanima.

Priopćenje Vlade Republike Hrvatske

– Velik postotak građana ima prilično loše mišljenje o pravosuđu, no indikativno je da velik broj tih građana nije stranka u nijednom sudskom postupku. Pitanje percepcije, korupcije je puno složenija od onoga kako to žele prikazati brojni zastupnici, pogotovo oni iz oporbe. Tih 97 posto doista je velik postotak, percepcija korupcije, potrebno je doista empirijski istražiti zašto građani imaju takav stav i mišljenje o pravosuđu.

Damir Habijan, zastupnik HDZ-a i član saborskoga Odbora za pravosuđe o negativnoj percepciji javnosti o pravosuđu, N1 TV

– Danas smatram svrsishodnim kloniti se američko-francusko-njemačkog sukoba, a poteze koji Sloveniju stavljaju u srednjoeuropski i mediteranski kontekst smatram vrlo sretnim. Ali ne smijemo zaboraviti: šteta što su Britanci napustili Europsku uniju!

Dimitrij Rupel, bivši slovenski šef diplomacije, Delo

– Cjepiva protiv Covida ne štite vas 100 posto. Nijedno cjepivo ne štiti 100 posto, baš kao što gotovo nijedan medicinski tretman nije 100 posto učinkovit. To ne znači da cjepivo ne funkcionira ni da se ne trebate cijepiti. 

Leana Wen, liječnica i profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu Milken, kolumnistica Washington Posta i medicinska analitičarka CNN-a

 – Pоlitičаri i VIP оsоbе ubrizgаvајu u sеbе supstаncijе, tо su imitаciје cjepiva. Pоnudili su i mеni! 

Аlеssаndrо Меluzzi, talijanski sveučilišni prоfеsоr, kirurg, psihiјаtаr, fоrеnzičаr, filоzоf, pisаc, bivši mason i pоlitičаr na twitteru

TVRDNJE

 – Većina onih koji su cijepljeni, od određene sfere pa nadalje, napravili su lažna cjepiva. Potvrđujem vam to jer su i mene predložili.

Аlеssаndrо Меluzzi, talijanski sveučilišni prоfеsоr, kirurg, psihiјаtаr, fоrеnzičаr, filоzоf, pisаc, bivši mason i pоlitičаr na twitteru

 – Pravda ne će biti zadovoljena sve dok oni koji nisu pogođeni ne budu jednako bijesni kao i oni koji jesu.

Benjamin Franklin, američki državnik, filozof, izumitelj, fizičar, ekonomist i književnik

– Kazna Europskog suda pravde Poljskoj je uzurpacija i ucjena.

Sebastian Kaleta, zamjenik poljskog ministra pravosuđana twitteru

– Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se ne će događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitnaje svoje PZB-a ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Dugoj Resi nakon sramne smjene brigadira Elvisa Burčula

– Danas, nakon što se ta stara duboka država uspješno priključila na EU fondove, potpuno ovladala HDZ-om i uspostavila monopol vlasti u cijelom političkom prostoru, možda je došao trenutak i da se zaustavi progon Ive Sanadera.

Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije

– Javna televizija… Jedan od ključnih poslova te televizije je komentiranje dnevne politike. Yutel, da! To je užasan sukob interesa.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Direktno

– Darko Richter je vjernik, ima katolička moralna uvjerenja. Problem je kada on to javno kaže, isto kao i prije 40 ili 50 godina, samo ga se zbog toga više ne može strpati u zatvor. Darko Richter potječe iz obitelji koja ja udaljeno povezana s feldmaršalom Boroevićem. Njegova sinovica, Milka Boroević, bila mu je prabaka. Bila je po nacionalnom uvjerenju Hrvatica, ali radi toga nije mijenjala svoje pravoslavne vjere. I rekla je što je rekla. To je, očito, nekima previše.

Dr. Darko Richter, ekspresno smijenjeni novoimenovani ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak  na facebooku, https://web.facebook.com/darko.richter/posts/10159774384698738?_rdc=1&_rdr

 – Prava hrvatskih građana konstantno se krše od strane vladajućih struktura, a politika i pravosuđe javno i otvoreno demonstriraju svoju bahatost i nedodirljivost. Takvo ponašanje u stabilnim demokratskim društvima nije moguće, jer ono je uzročnik društvenog nereda koje, pak, posljedično stvara siromaštvo i nepravdu.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica na konferenciji za novinare u Saboru

– Episkopskog savjeta nigdje nema budući SPC u Hrvatskoj nema svoj ustav. Pregledao sam ustav SPC-a iz Beograda. Rekao sam za saborskom govornicom da se trebam ispričati samome sebi zašto ja spominjem dokument nama neprijateljske države, ali sam ga spomenuo radi toga na ukažem na apsurdnost potpisanog ugovora. A za SPC sam rekao da je nelegalna. Pogledajte evidenciju vjerskih zajednica i vidjet ćete da naslova SPC-a u Hrvatskoj nema. A što se tiče ustava SPC-a, tamo nema episkopskog savjeta, kao ni predsjednika. Izmišljeni predsjednik nepostojećeg episkopskog savjeta nelegalne SPC-a.

Ante Prkačin, član Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskome saboru

– Malo je hrabrih, malo je proroka… jer gomila bira Barabu jer Baraba ima – cjepivo. Ali dobro je – sve dok nam “Grašo ponovno jubi” za nas straha nema. E, moj narode!

Ivica Ursić, https://www.facebook.com/uvijek.nedjeljom

GOVOR MRŽNJE

– Pitanje zabrane pozdrava ZDS i znakovlja je civilizacijsko-vrijednosno pitanje, a drugo je pitanje može li ili ne to netko prihvatiti.

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda, Radio Banovina

– I djeca se trebaju cijepiti, neću govoriti autoritativno, ali škole trebaju nastaviti s radom”.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik u Delnicama, Direktno

– Tuđman je pokušavao biti sličan Titu, ali mu nije nakana bila da smiruje međunacionalne tenzije kao što je to činio Tito, već ih je na razne načine dodatno podjarivao. Od isključivog obraćanja “Hrvaticama i Hrvatima” do srpskih “prljavih gaća” nakon Oluje. Takvi izljevi mržnje prema hrvatskim Srbima značajno su ga odredili kao državnika. To si političar u demokratskoj državi jednostavno ne smije dozvoliti.

Ivo Goldstein, ratoborni povjesničar i SDP-ov diplomat za puljski Glas Istre

– Mislim da smo se svi pomalo opustili nakon ljeta, opet nas je virus zavarao. Počela je škola, fakulteti, druženja u zatvorenim prostorima i virus je nastavio po svom.

Pero Lučin, bivši propali političar HSLS-a, a današnji predstojnk Zavoda za fiziologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, N1 TV

JUGONOSTALGIJA

– Sve stranke, lijeve i desne koje sudjeluju u parlamentarnom životu, ne smiju imati nikakvih problema s osudom simbola koji se povezuju s nekim ovakvim sistemom koji je bio za vrijeme NDH. To nema nikakve veze s Hrvatskom.

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda, Radio Banovina

– Tito je uglavnom pozitivan.

Ivo Goldstein, ratoborni povjesničar i SDP-ov diplomat za puljski Glas Istre

BOŠNJAČKI SVET

 – Naša obveza je i da nastavimo jačati veze i razvijati suradnju s Bošnjacima koji žive u okolnim državama kao domicilno stanovništvo, te da jačamo i intenziviramo suradnju s našom dijasporom.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije u čestitci povodom „Dana Bošnjaka“

DEMAGOGIJA

– Rješavanje demografskog pitanja od najveće je važnosti za opstanak Hrvatske. To znači da godišnje gubimo više od 15.000 ljudi, ili otprilike grad veličine Makarske, zato je odgovor na to pitanje od najveće važnosti za opstanak i budućnost Hrvatske. Moja Vlada prva je osnovala ministarstvo nadležno za demografska pitanja, kao i posebno vijeće za demografsku revitalizaciju.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade laže li laže…, Dnevno

– Treba se cijepiti, da bi zaštitili sebe, ali i da bi spriječili širenje infekcije.

Pero Lučin, bivši propali političar HSLS-a, a današnji predstojnk Zavoda za fiziologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, N1 TV

– Cjepiva za Covid-19 su izuzetno učinkovita u sprječavanju bolesti, a naročito teških oblika Covida-19.

Leana Wen, liječnica i profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu Milken, kolumnistica Washington Posta i medicinska analitičarka CNN-a

DRUKERI

– Ja nisam mogao biti druker jer s njima nisam bio ni u kakvom kontaktu osim što smo se svađali. Mi smo hodali okolo, pričali protiv njih, oni su pričali protiv nas i na suđenju nisu radili ništa drugo nego citirali iz Večernjih novosti što sam rekao koji dan. Jedino što sam ja rekao, a što je bila tajna, je to da smo mi razgovarali, ja sam razgovarao s Budišom, Čičkom, Paradžikom, ’71. u Dubrovniku kada su mi rekli da spremaju štrajk i ja sam rekao da ću ih podržati.

Žarko Puhovski, protuhrvatski politički analitičar, Direktno

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Novčana kazna Poljskoj  je nužna kako bi se izbjegla ozbiljna i nepopravljiva šteta pravnom poretku Europske unije i vrijednostima na kojima se ta Unija temelji, a posebice vladavini prava.

Priopćenje Europskoga suda pravde nakon kažnjavanja Poljske i pokušaja da ju pacificira

– Svi smo pomalo očekivali da to neće ići ipak tako no virus je nastavio po svome i došli smo do visokih brojki i sada je jasno da će se trebati razmišljati o oštrijem pristupu kako bi se obuzdalo širenje.

Pero Lučin, bivši propali političar HSLS-a, a današnji predstojnk Zavoda za fiziologiju i imunologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, N1 TV

– Italija treba uvesti obvezu cijepljenja.

Nela Sršen, hrvatska liječnica na privremenom radu u Padovi, Glas Istre

– To su populističke izjave koje nažalost mnogi kršćani prihvaćaju i smatraju da je to doista tako. Smatram da kršćanska Europa nije ugrožena od migranata koji su islamske vjeroispovijesti nego je kršćanska Europa ugrožena od kršćana koji govore da su kršćani, a ne ponašaju se i ne žive kao kršćani, pa i u odnosu na migrante.

Mate Uzinić, nadbiskup Riječke nadbiskupije protiv mađarskoga predsjednika vlade Viktora Orbána, koji je se otvoreno bori protiv muslimanskih migranata, N1 TV

– Imunokompromitiranim osobama koje su cijepljene prijeti veći rizik. Multipli mijelom čine taj rizik znatno većim. To je edan od razloga zbog kojeg se preporučuje treća doza. Zdravstveni dužnosnici su još u kolovozu preporučili koji su umjereno ili teže imunokompromitirani, a primili su Pfizerovo ili Modernino cjepivo, prime i treću dozu.

Leana Wen, liječnica i profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu Milken, kolumnistica Washington Posta i medicinska analitičarka CNN-a

GLUPOST

– Zdravlje je već promijenjeno pod utjecajem povećanja globalne temperature i uništenja prirode. Uz povećanje temperature od približno 1,1 Celzijeva stupnja, posljedice na ljudsko zdravlje već su velike.

Službena objava na portalu znanstvenog časopisa Medical Journal

– Redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom ne sprječava zarazu bolešću COVID-19. Nema dokaza da redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom štiti od bolesti COVID-19 i drugih infekcija dišnih puteva. Ograničeni dokazi ukazuju na to da vam ispiranje može pomoći da se brže oporavite od obične prehlade.

Svjetska zdravstvena organizacija na facebooku, https://web.facebook.com/coronavirus_info/facts?page_source=alt_treatments_faxit

HOMOSEKSUALIZAM 

– Možemo imati Jona Kenta koji istražuje svoj identitet u stripovima, kao i Jon Kenta koji na televiziji Superman & Lois uči tajne svoje obitelji.

Jim Lee, izdavač DC-a i glavni kreativni direktor o novom stripu Supermana kao „biseksualcu“, Tribun

– Ni u Crkvi još uvijek nismo našli pravi odgovor na njihovu situaciju i način na koji im pastoralno možemo biti blizu bez obzira što i dalje razlikujemo homoseksualne činove i homoseksualne osobe. Mi ne možemo prihvatiti da su homoseksualni čini moralni, oni su za nas i dalje grijeh. Međutim, problem je kad se previše koncentriramo na grijeh, a izgubimo iz vida osobe i širi kontekst u kojem žive. Ne mogu promijeniti crkveno naučavanje, ali želim da osjete da mu je stalo do svake osobe. Trebamo tražiti načine da ljude integriramo, a ne da ih izbacimo.

Mate Uzinić, nadbiskup Riječke nadbiskupije, N1 TV

– Mislim da je homoseksualna ljubav nešto što Crkva može doista razumjeti: Nema tu rađanja djece, ali jest intimnost otvorena prema međuljudskom odnosu koja poštuje integralnost drugog čovjeka. Dvoje ljudi koji se vole i poštuju daju svjedočanstvo. To je sakrament, vidljivi znak Božje ljubavi, kao krštenje.

Teresa Forcades, bivša katalonska benediktinska časna sestra i harvardska doktorica teologije, Bitno

– Najnovije odluke mađarskog parlamenta su velika poteškoća, jer su jasno protiv naših vrijednosti, jer odnos poštovanja prema manjinama, u koje pripadaju i seksualne manjine, ne bi trebalo dovoditi u sumnju.

Michael Roth, njemački političar iz SPD-a, Deutsche Welle

KOMENTARI

– E dragi gospodine Lauc, pokušajte ostati pri svojim tvrdnjama, jer pritisak na Vas je sve veći i to samo zato što ste razumni, a u vladavini jednoumlja nije lako imati svoje mišljenje i opstati, makar za njega imali i pokriće i bili u pravu. Ne dozvolite da utječe jednoumlje na Vas, jer je puno nas koji Vas podržavaju i cijene Vaše mišljenje.

Angela Čuljak, https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10227202116986573

UNITARNA BiH

– Neophodno je da Čović shvati kako mora nešto dati da bi to dobio. Mora ljevičarskim bošnjačkim strankama dati mjesto u vlasti. Ne možemo mi ubiti razlog postojanja građanskih ljevičarskih stranaka i bosanskih stranaka i sve svesti na tri etničke stranke. A to bi se desilo ako bismo izašli u susret i to bi uvijek bilo 2:1 protiv nekog probosanske, građanske fronte. Dakle, to ne ćemo moći uraditi. Mora se naći način da prežive te stranke, ljevičarske, građanske, da imaju iste šanse.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA na bošnjačkoj Federalnoj TV

 – Da bismo se uklopili u norme kapitalističkog, europskog sustava, BiH mora biti jedna država od svih Bosanaca. To se mora poštivati ​​da bi ta država opstala.

Zlatko Hadžidedić, voditelj bošnjačkoga Centra za izučavanje nacionalizma, Klix

 – Milanoviću, Hrvati u Bosni nisu ovce. Oni su bosanski građani, koji imaju svoja ljudska prava, kao i svi ostali građani. I poštovani su od svih za sve što čine za bosansko društvo i bosansku državu.

Mustafa Cerić, bivši muslimanski vjerski poglavar, bivši imam u Zagrebu i bivši jugo udbaš na facebooku napada hrvatskoga predsjednika Z. Milanovića

VELIKOSRPSTVO

 – Žalosno je što se u posljednje vrijeme to događa od malog broja srpskih povjesničara i jednog svećenika, koji se, bez znanstvenog rada o genocidu, proglašava stručnjakom za genocid. Bez ikakvih novih pouzdanih izvornih dokaza, a zanemarujući postojeće i koje ozbiljni znanstvenici ne bi trebali izbjegavati, pokušavaju smanjiti broj žrtava u Jasenovcu, ali i u cijeloj NDH. Ti pokušaji nemaju znanstvenu podlogu. Oni su čisto političkog karaktera, ali su obavijeni znanstvenim područjem. U svakom slučaju, smanjenje i povećanje broja srpskih žrtava genocida bez dokaza nije samo neozbiljan i neodgovoran čin, već i nemoralan čin koji zaslužuje osudu.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više