Hrvatski Fokus
Hrvatska

Trideseta obljetnica osnivanja SMDP Vange Pula

Pripadnici Mornaričko-desantnog pješaštva “Vanga” sudjeluju u borbama za obranu Dubrovnika

 

Satnija mornaričko desantnog pješaštva “Vange” osnovana je u Medulinu kod Pule 30. listopada 1991. godine. Njene zadaće su bile zadane tadašnjom prisutnošću moćnog garnizona JNA u Puli, koji je u vrijeme Jugoslavije predstavljao jedno od najsnažnijih mornaričkih i zrakoplovnih baza. Osnivanjem ratne luke HRM Pula, Vange zauzimaju položaj Punta Kristo-Zonka te utvrdu Barbariga kraj Fažane. Pripadnici Mornaričko-desantnog pješaštva “Vanga” sudjeluju u borbama za obranu Dubrovnika, te 1993. godine u Operaciji Maslenica. Tu pred nadmoćnijim srpskim snagama koje su pokušavale ponovo uspostaviti jedini izlaz “Republike Srpske Krajine” na more, satnija uspijeva održati položaje u Novigradu, uz cijenu teških gubitaka.

Vange u pulskoj luci prije polaska za Dubrovnik kolovoz 1992.godine

Godine 1994. satnija je ugašena, a do tada je kroz cijelu satniju prošlo oko 1200 pripadnika od kojih su 11 poginulih, dok je 60 pripadnika bilo ranjeno.

Vange u zaleđu Dubrovnika

Na dan 7. rujna 1992. godine poginuli su na Južnom bojištu iznad Dubrovnika: Adem Musa, Haris Hadžišehić, Petar Kuprešak, Niko Nisandžić i Senahid Meškić, a Mladen Mrvac iz Malog Lošinja par dana ranije.

Valter Radeka poginuo je 1992. godine na Livanjskom ratištu kada su neprijateljske snage krenule s Kupresa u osvajanje područja oko Splita. Specijalnim postrojbama Hrvatske ratne mornarice u teškoj je bitki bila priključena i izvidničko diverzantska grupa iz Pule. Radeka je prvi pripadnik HRM-a s područja Istre koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Vange u akciji Maslenica

U veljači 1993. u namjeri neprijateljskih snaga za ponovnim prekidom komunikacije između sjevera i juga Hrvatske u području Masleničkog ždrila na cesti Novigrad – Paljuv, nazvanom „cesta smrti“, pripadnici HRM-a, odnosno pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi Otok, Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Hvar – „Zvir“ i Satnije mornaričko desantnog pješaštva Pula – „Vange“, te pripadnici 2. i 4. gardijske brigade uspjeli su spriječiti neprijateljske napade. Tijekom tih aktivnosti, poginulo je devet pripadnika HRM-a te pet pripadnika 2. gardijske brigade OS RH.

U tim teškim borbama za obranu Novigrada, pripadnici Vange sačuvali su taj grad. Živote su u borbama izgubili Muharem Hamzić, Anđelko Kecman, Dragan Grabovac, Miljenko Kvesić, a trideset je suboraca ranjeno. O težini borbe govori i podatak da je tu svaki četvrti pripadnik jedinice izbačen iz stroja.

Postavljanjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik Vangama, kod Novigrada, odana je počast na najvišoj razini. Postrojba je više puta pohvaljena i odlikovana za doprinos u Domovinskom ratu.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao četiri ratna zapovjednika Redom hrvatskog trolista za dokazanu hrabrost u toj operaciji.

Pripadnicima jedinice dodijeljene su spomen-povelje te su razmijenjene plakete s pripadnicima Gardijske brigade Gromovi.

Grad Novigrad dodijelio je zahvalnicu za nesebičnu pomoć u obrani grada. Na obilježavanju su bili predstavnici Grada Pule, županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rodbina poginulih, predstavnici HRM-a Splita, Zadra i Dubrovnika te Zadarske županije.

U ovo vrijeme hajke na pozdrav „Za dom spremni“ svih onih koji nisu bili spremni sudjelovati u obrani mlade hrvatske demokracije od srpske i JNA agresije, nego su se kukavički sakrivali po „mišjim rupama“  ili pobjegli iz Hrvatske, ovi mladi ljudi su bez obzira na narodnost i vjeroispovijest krenuli braniti svoj dom i domovinu, bez kalkuliranja, bez raznih interesa,  bili oni Hrvati ili  Muslimani i ugradili svoje mlade živote  u temelje hrvatske samostalnosti. Njihove obitelji izgubile su, majke sinove, djeca očeve, supruge muževe i hranitelje obitelji, da bi nakon rata njihova žrtva bila obezvrijeđena, omalovažavana i poklič pod kojim su krenuli u obranu domovine sotoniziran. Sve to upravo od onih koji slobodnu Hrvatsku nisu ni htjeli, ni željeli, od jugoslovena, jugofila, raznih pripadnika jugoslavenskih tajnih službi njihovih nasljednika bez imalo morala i ljudskosti, “crnih, zelenih i žutih vragova“ koji danas uživaju plodove njihove hrabrosti i domoljublja.

Stoga im velika hvala i slava!

Lili Benčik

Povezane objave

Prešućuju se srpski zločini, ali i logori

HF

AFORIZMI – Podrijetlo novca

HF

Josipovićev potpisni štand na mjestu partizanskih zločina

HF

Kuda ploviš, Dubrovniče?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više