Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

EU = YU!? – Grubo miješanje Unije unutarnja pitanja Poljske

Uvođenje eura bi u ovom trenutku slomilo ionako krhku hrvatsko gospodarstvo

 

Vrlo neugodno sam iznenađen viješću da EU kao zajednica koja sebe smatra demokratskom želi na grub način miješati u unutarnja pitanja svoje članice Poljske, te da prijeti sankcijama od milijun eura dnevno Poljskoj. To nije način na koji se razgovara u civiliziranom svijetu, pogotovo ne u jednoj labavoj konfederaciji koja nije u stanju riješiti čak ni svoje dvorište, primjerice Balkan. Prijetiti 40 milijuna Poljaka, tisućljetnom narodu koji je u svojoj povijest tukao Pruse i Turke, osvajao Moskvu i Ukrajinu, izgubio milijune građana u borbi protiv fašizma, razderao istočni blok svojim neprihvaćanjem komunizma i štrajkovima u brodogradilištu Gdanjsk nije ni najmanje mudro. Poljska nije pudlica koju EU može dresirati.

Mađarska je također tisućljetno kraljevstvo povijesno veće od francuskoga kraljevstva. Mađarska je plivala između Venecije i Bizanta, Turaka i Habsburga i danas je vode državotvorci kojima sorošovci ne će diktirati kulturu, niti Rusi, EU ili Amerikanci određivati nacionalne interese. Mađarska je otkupila od Rusa MOL, ušla većinski u hrvatsku INA-u, oduprijela se ilegalnim migrantima (i pokazala da je u pravu!), dogovorila sa Rusima i Turcima plinovode i naftovode, izgradila sa Rusima nuklearnu elektranu. Bilo je zadovoljstvo gledati gospodina i državnika Orbána u društvu sa šarmantnom gospođom Le Pen kojoj pripada buduća vlast u Francuskoj jer liberali su se pokazali kao utopisti i dogmati bez ikakve razumne koncepcije osim  dekristijanizacije, slobodnog tržišta, globalizacije (što znači i slabljenje suverenih država i nacionalnog identiteta) i slobode pojedinca tumačene na način amoralne infantilnosti i egoizma. Rusija to shvaća i javno prihvaća konzervativnu ideologiju, pomalo nepravedno štiteći svoje interese u Ukrajini, jer o njezinoj energetici, vojsci i geopolitičkoj projekciji ovisi europski svijet.

Hrvati se pak ponašaju kao lakeji Bruxellesa i poslušni zagovornici koronamantre, kažem mantre jer postoje i drugačiji znanstveni stavovi od onih koje izlaže i preporuča  Svjetska zdravstvena organizacija.

Previše je u Hrvatskoj politici kmetstva, hajdučije i kampanilizma (kampanilizam (prema tal. campanile: zvonik), uskogrudna, pretjerana privrženost zavičaju koja slabi, zastire ili onemogućuje razumijevanje i zanimanje za šira nacionalna, internacionalna, kulturna i sl. pitanja; lokalni patriotizam; uskogrudno zastupanje interesa samo jedne sredine u kontekstu koji je za to neprikladan. – Kampanilist, čovjek uskih obzora.)

Treba stvari sagledati šire i biti svoj. To bi značilo imati karakter, imati strategiju, imati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove što se želi od naroda, prostora, privrede, poljoprivrede, prometa, energetike.

EU je plemenita ideja, svakako podržavam EU kao savez država koje se međusobno potpomažu i brane, koje se kulturno i ekonomski nadopunjuju. Već sama činjenica je sjajna što dugo (ako zanemarimo Hrvatsku, BiH, Srbiju, Makedoniju, Ukrajinu) nema velikih europskih ratova, što se slobodno putuje i trguje, što se razgovara demokratski .

Ali neuvažavanje malih država, diktat velikih, dekristijanizacija, promicanje besmislenih i bezveznih rodno spolnih sofizama i čudnovatih seksualnih kljunaša, promicanje antikulture i slobode kao prava na majmuniranje, kockanje i drogiranje je strahoviti moralni pad koji može naš stari europski kontinent ostaviti bez demografske budućnosti.

Jugoslavija je dokazala da centralistička diktatura sa otuđenim i birokratiziranim centrima moći nema budućnosti, da je Kula babilonska na nogama od pečene zemlje ili kakva maškara od grifona, pradavnoga GMO bića. EU dobiva i međunarodne pljuske kada Francuskoj Australija otkazuje narudžbu nuklearnih podmornica vrijednih 56 milijardi dolara, ili kada je turski državni Erdogan otvoreno ignorira, pa i provocira.

Hrvatska ima strateški interes u EU-u, ali samo kao punopravna članica koja uzajamno usklađuje u bitnim stvarima svoje geopolitičke, ekonomske i demografske interese sa onima koje ima EU-ova konfederacija. Uvođenje eura bi u ovom trenutku slomilo ionako krhku hrvatsko gospodarstvo, tim više što ne znam što će biti sa turizmom, kako će EU reagirati na rast cijena sirovina, od nafte i plina do cementa, željeza i rijetkih metala koji su potrebni automobilskoj, vojnoj, elektroničkoj i avioindustriji. Naravno bez državnoga zlata, bez vlastite banke i bez nalazišta koje je INA imala u Siriji Hrvatska je vrlo oslabljena i njene manevarske mogućnosti su vrlo loše, posebice kada imamo u vidu da poslije smrti dr Tuđmana državotvorne snage  više nemamo u HDZ-u, a narod je utonuo u malodušnost. A možda smo toliko nesposobni da ćemo radije pristati na maćehinski odnos EU-a negoli zbiti svoje redove sa nedozrelim strankama i smušenim biračima? Davno je kazao Matoš: “O ta uska varoš, o ti uski ljudi, o taj puk što dnevno veći slijepac biva…”

Teo Trostmann

Povezane objave

Protutužba za genocid – još jedna u nizu srbijanskih izmišljotina!

HF

Hini je trebalo četiri dana…

HF

Treba li doista Plenković postati ovdašnji Louis XIV.?

HF

Prestanite financirati ured bivšeg predsjednika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više